A fost lansată o nouă misiune de întoarcerea la epava Titanicului.
Aventurierii au pornit vineri spre epava Titanicului - marcând prima expediție de la misiunea eșuată OceanGate din urmă cu peste un an, care a ucis în mod tragic cinci oameni.
Firma din Georgia care deține drepturile de salvare a Titanicului, denumită RMS Titanic Inc, sondează pachebotul scufundat cu ajutorul a două vehicule operate de la distanță (ROV).
Potrivit BBC, vehiculele robotizate vor ajunge la 3 700 de metri adâncime - pe fundul Atlanticului de Nord, unde se află rămășițele Titanicului.
Acestea vor capta milioane de fotografii de înaltă rezoluție pentru a realiza un nou model 3D al rămășițelor, care se deteriorează rapid și ar putea fi pierdute în câteva decenii.
De asemenea, pe fundul mării va fi depusă o placă în onoarea francezului Paul-Henri Nargeolet, director de cercetare la RMS Titanic Inc, care a fost una dintre victimele Titanului.
La bordul navei va avea loc un serviciu memorial comun pentru toți cei cinci bărbați, care au murit din cauza unei "implozii catastrofale".
BBC a acoperit pregătirile pentru expediția care urmează să se desfășoare astăzi din Providence, Rhode Island.
"Vrem să vedem epava cu o claritate și o precizie care nu au mai fost atinse până acum", a declarat David Gallo, co-șeful expediției.
Roboții, unul echipat cu un scaner laser, iar celălalt cu camere optice, vor parcurge înainte și înapoi o secțiune lungă a fundului mării.
Aceștia vor surprinde Titanicul și locul epavei "cât se poate de aproape de perfecțiunea digitală", a declarat scafandrul și exploratorul Evan Kovacs.
Aceasta va fi cea de-a noua expediție a RMS Titanic Inc la locul epavei, deși unele dintre aceste misiuni au trimis submarine cu echipaj uman în loc de roboți.
Pe Reddit în această săptămână, RMS Titanic Inc a declarat că intenționează să țină roboții în apă timp de 20 de zile pentru a obține cât mai multe informații despre locul epavei.
Compania a asigurat oamenii că "de data aceasta nu folosim submersibile cu echipaj uman", la puțin peste un an de la tragedia în care a fost implicat submersibilul Titan, operat de firma americană OceanGate.
Titan și-a început scufundarea către Titanic în dimineața zilei de 18 iunie 2023, însă contactul cu nava-mamă a fost pierdut după o oră și 45 de minute de scufundare.
În urma unei căutări frenetice de patru zile, un vehicul subacvatic operat de la distanță (ROV) a descoperit în mod tragic rămășițele Titanului.
Toți cei cinci bărbați aflați la bord - Shahzada Dawood și fiul său în vârstă de 19 ani, Suleman, miliardarul britanic Hamish Harding, exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet și directorul executiv al OceanGate, Stockton Rush - au murit pe loc când Titan a suferit o "implozie catastrofică", au decis autoritățile.
Rush - care a promovat bilete la preț redus de 150 000 de dolari - a descris o călătorie la mare adâncime la bordul Titan ca fiind "mai sigură decât traversarea străzii".
El a ignorat în mod repetat avertismenteleconform cărora nava sa era o capcană mortală care "ar ucide pe cineva", descriindu-le drept "o insultă personală gravă".
"Implozia catastrofală" a Titanului ar fi fost cauzată de o trecere bruscă de la presiune scăzută la presiune ridicată în interiorul submarinului, posibil declanșată de un defect al pereților acestuia.
În adâncurile oceanului, presiunea crește atât de mult încât numai organismele special adaptate pot supraviețui.
Regizorul Titanicului, James Cameron, care este renumit pentru propriile sale misiuni de explorare a adâncurilor marine, a declarat că Titanul are "trei puncte potențiale de defecțiune" și a indicat că "posibilul călcâi al lui Ahile" este coca din fibră de carbon.
Cu toate acestea, Paza de Coastă a SUA încă investighează ce anume a dus la implozie.
'Lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri naționali și internaționali pentru a asigura o înțelegere cuprinzătoare a incidentului', a declarat luna trecută președintele consiliului, Jason Neubauer, într-o declarație.
De asemenea, acesta a declarat că au fost recuperate 'presupuse rămășițe umane' și mai multe resturi din Titan, conform Daily Mail.
CITEȘTE ȘI: Un miliardar plănuiește noi scufundări pentru a vedea Titanicul - în ciuda tragediei de anul trecut
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu