O nouă ipoteză cu privire la moartea lui Tutankamon

tutankhamon
tutankhamon

Încă de la descoperirea mormântului faraonului Tutankamon,  cauza decesului acestuia a fost dezbătută intens de către diverși arheologi, specialiștii formulând numeroase teorii. Aceste idei ar putea fi răsturnate după ce un medic britanic a lansat o nouă părere.

Hutan Ashrafian, medic chirurg din cadrul ”Imperial College”, susține că atât Tutankamon cât şi predecesorii săi imediaţi ar fi murit la vârste foarte fragede, manifestând, cu toții, caracteristici feminine ale corpului. Atât Smenkhkare, faraon despre care se crede că ar fi fost unchiul sau fratele mai mare al lui Tutankamon, cât și Akhenaten, despre care se crede că ar fi fost fiul sunt înfăţişați în tablouri sau sculpturi drept bărbați cu şolduri foarte late şi pieptul destul de mare. Ashrafian susţine că ar fi vorba de o dereglare hormonală moştenită genetic.

Medicul a explicat faptul că toți cei trei faraoni enumerați și-au pierdut viața la vârste foarte fragede, iar principala cauză a decesului ar putea fi epilepsia la lobul temporal.

"Persoanele care suferă de această maladie şi sunt expuse în mod constant la lumina soarelui dezvoltă un fel de zel religios peste măsură. De asemenea, există o influenţă asupra anumitor părţi ale organismului, precum se poate vedea şi la aceşti faraoni:", explică medicul britanic.

Pe de altă parte, Howard Markel, medic şi istoric în cadrul Universităţii din Michigan susţine că ipoteza morţii care implică această maladie ar putea fi cauza decesului lui Tutankamon, însă nu există o dovadă concretă.

O altă teorie cu privire la decesul faraonului susține că acesta a fost ucis. Se presupune că Tutankamon a fost ucis de către Ay, succesorul său, al cărui motiv consta în preluarea tronului. Radiografiile arată că Tutankhamon era sănătos și nu avea nici o urmă de infecție, ceea ce indică faptul că el nu a murit din cauze naturale. O radiografie a capului său prezintă un cheag de sânge în zona cefei, ceea ce ar dovedi presupusa lovitură la cap.

Există și alte ipoteze precum tuberculoza, mușcătura de șarpe, otrăvirea, sau chiar lepra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel