O nouă metodă de execuție ar putea fi utilizată pentru prima dată în SUA: O modalitate nedureroasă de a ucide

Descriere foto: Penitenciarul din New Mexico/ Pat pentru injecția letală. Credit foto: Ken Piorkowski, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Descriere foto: Penitenciarul din New Mexico/ Pat pentru injecția letală. Credit foto: Ken Piorkowski, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

O nouă metodă de execuție ar putea fi utilizată în curând pentru prima dată în SUA: hipoxia azotului.

Alegeri prezidentiale 2024

Unii susțin că hipoxia cu azot este o modalitate nedureroasă de a ucide, dar criticii se tem că nu există suficiente dovezi în acest sens.

Hipoxia cu azot implică forțarea unei persoane să respire gaz de azot pur, lipsându-l de oxigen până la moarte. Deși protocoalele exacte nu au fost încă întocmite, există o idee despre ceea ce ar putea implica:

Protocolul execuției prin hipoxie cu azot

”Protocolul ar implica probabil plasarea unui tip de mască peste capul condamnatului și pomparea acesteia cu azot 100%, privând astfel persoana respectivă de oxigen. Deținutul ar muri nu prin sufocare, care este cauzată de incapacitatea de a expira și de o acumulare ulterioară (și foarte dureroasă) de dioxid de carbon în organism, ci mai degrabă prin lipsa treptată de oxigen, care este în esență nedureroasă”, potrivit The Marshall Project, un ONG al justiției penale.

Doar trei state din SUA au autorizat utilizarea hipoxiei de azot ca metodă de execuție – Alabama, Oklahoma și Mississippi – dar niciun stat nu a efectuat o execuție folosind-o, potrivit Centrului de Informare pentru Pedeapsa cu Moartea.

Cazul lui Kenneth Eugene Smith

Potrivit IFL Science, metoda experimentală de execuție a fost adusă în atenția publică recent din cauza cazului neobișnuit al lui Kenneth Eugene Smith, un deținut din Alabama, care a fost condamnat la moarte pentru o crimă comisă în 1988. 

Împreună cu complicele John Parker, Smith a fost angajat să o omoare pe Elizabeth Dorlene Sennett de către soțul ei, astfel încât acesta să-și poată încasa asigurarea de viață.

Smith urma să moară în noiembrie 2022, dar a supraviețuit după ce autoritățile închisorii nu au reușit să-i injecteze medicamentele letale înainte ca mandatul de executare al statului să expire la miezul nopții.

În urma eșecului execuției, echipa sa de avocați a susținut în instanța federală că ar trebui să i se permită să moară  cu ajutorul hipoxiei cu azot.

În ciuda dorinței lui Smith de a primi această metodă de execuție, experții și-au exprimat anterior îngrijorarea că metoda nu a suferit suficiente teste și cercetări. 

”Există o afirmație, care cred că nu are temei, că inhalarea de gaz azot ar provoca o moarte care ar fi pașnică și nu crudă. Nu există dovezi pentru toate acestea”, a declarat Joel Zivot, profesor asociat de anestezie la Universitatea Emory, pentru Scientific American în 2022. 

Hipoxia cu azot, inacceptabilă pentru eutanasia animalelor

Cercetările privind hipoxia de azot  la mamiferele non-umane i-au determinat pe medicii veterinari și autoritățile de reglementare a sănătății animale să concluzioneze că metoda este inacceptabilă pentru eutanasia animalelor. 

Unele studii au arătat că în cazul câinilor, acestora le ia până la cinci minute să moară. Pentru oameni, ar putea dura și mai mult.

Pe de altă parte, unii susțin de asemenea, că hipozia cu azot este mult mai umană decât injecția letală, care a fost legată de o serie de execuții greșite. 

„Este o cale nedureroasă. Dar trebuie petrecut mai mult timp studiind asta”, a declarat secretarul Departamentului de Corecție a Louisiana, James LeBlanc.

Concluzie

Nu există suficiente dovezi pentru a face o judecată în cunoștință de cauză. Nu este clar cum ar putea fi testat acest lucru din punct de vedere etic și să evalueze cât de umană este această metodă de a muri. 

În ciuda acestor numeroase întrebări etice și practice, SUA ar putea deveni prima țară din lume care a folosit oficial azotul într-o cameră de execuție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel