Poliţia Română îi avertizează pe români asupra unei noi metode de înşelăciune prin intermediul telefonului.
"Ai primit și tu mesaj că ai câștigat la „Loteria Dedeman”, deși nu te-ai înscris niciodată? Nu te grăbi să-ți revendici „premiul”! Nu vei câștiga nimic. Este doar o fraudă tip phishing!
Imaginația infractorilor cibernetici nu are limite, așa că fii atent la mesajele pe care le primești, evită accesarea link-urilor și nu furniza date personale, financiare ori de autentificare în urma primirii lor.
Raportează urgent orice tentativă de fraudă!", transmite Poliţia Română pe Facebook.
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a făcut anunțul despre un nou atac cibernetic ce provine dintr-o serie de e-mailuri care pretind a fi transmise clienţilor de Banca Transilvania.
"ATENȚIE la mesajele sau e-mail-urile primite 'din partea' băncii!
Verificați cu atenție sursa mesajului, iar atunci când nu sunteți siguri, verificați transmiterea lui cu expeditorul. Infractorii cibernetici se folosesc mereu de identitatea vizuală a brandurilor cu reputație și încearcă să impersoneze compania în relația cu clienții ei. În exemplul de mai jos aveți o mostră de e-mail trimis de o adresă compromisă de atacatori, care pretinde a fi de la Banca Transilvania.
Scopul final era infectarea utilizatorului cu #malware, dacă acesta accesa link-ul din mesaj.
De obicei, astfel de atacuri caută infectarea dispozitivului cu software malițios care caută să extragă date despre utilizator, în special date financiar-bancare, cum ar fi date de card, credețiale de autentificare la servicii de internet banking, etc", avertizează CERT-RO.
VEZI Dacă ai primit acest mesaj/mail, ATENȚIE, e FALS. CERT-RO, avertisment: Se EXTRAG DATE personale
'(...) după ce utilizatorii Facebook au fost vizaţi în trecut de o campanie de phishing cu mesaje-capcană de tipul 'seamănă cu tine', 'apari în acest video', o tentativă asemănătoare circulă în aceste zile şi pe alte reţele sociale, cum ar fi Instagram.
Mesajele conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul mesajului primit poate fi atât în română, cât şi în engleză. Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare şi profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea click.
Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesaţi', susţin experţii în securitate cibernetică.
VEZI CERT-RO, alertă pentru utilizatorii Instagram. Mesajul la care trebuie să fii atent
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci