EXCLUSIV  O nouă profesie juridică: asistentul judecătorului. Judecătorii Cezar Filip și Ciprian Tița, despre ce trebuie să faci ca să ocupi această funcție

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Te gândeai ce profesie să urmezi după ce termini facultatea de Drept? Sau... ai vrea să iei o "pauză" din exercitarea activității de grefier, avocat sau consilier juridic?

Invitații zilei de la "Culisele Justiției", emisiune moderată de Laura Duță, au fost vicepreședinții Asociației Magistraților din România (AMR) - judecătorii Cezar Filip și Ciprian Tița. În cadrul emisiunii, cei doi judecători au vorbit despre o nouă profesie juridică - cea de asistent al judecătorului. Precizăm că reglementarea completă a acestei profesii a intrat în vigoare anul trecut - este vorba despre Legea nr. 393 din 13 decembrie 2023 privind statutul asistentului judecătorului.

Concursul pentru accederea în funcția de asistent al judecătorului

Laura Duță i-a întrebat pe cei doi invitați cine ar putea ajunge asistent al judecătorului - care sunt cerințele, ce studii trebuie să aibă candidatul? Există exigențe cu privire la experiența candidatului?

"[N.r., Sigur, chiar dumneavoastră ați putea ajunge], orice e posibil... dacă aveți trei ani experiență în profesiile juridice. Astfel, candidații trebuie să fie absolvenți de Drept cu 3 ani de experiență în profesiile juridice: foști grefieri, foști avocați, consilieri juridici... chiar și foști judecători!

Se dă un concurs, e un concurs destul de complex: se dă și probă teoretică - drept material (civil, penal), proceduri -, se dă și un interviu, se dă o probă practică. Unde se dă acest concurs... Acesta este unul dintre subiectele de dezbatere. S-a optat pentru o selecție locală la nivelul fiecărei curți de apel.

Deci nu va fi un concurs așa cum avem în cazul judecătorilor, procurorilor și grefierilor, la nivel central, prin INM (n.r., sau SNG). În cazul asistenților, concursurile se dau în circumscripția fiecărei curți de apel", a spus judecătorul Cezar Filip.

4. FOTO: Free... (doi-fosti-ministri-polonezi--desi-gratiati--trebuie-sa-mearga-la-inchisoare--decizia-judecatoreasca-este-scandaloasa_44661800.jpg)

Sursa: Freepik

 

Un nou statut al personalului auxiliar

Laura Duță a mai vrut să afle un răspuns - fiecare judecător poate să aibă un asistent?

"Așa e gândită legea și aici trebuie să ajungem. Pentru că, așa cum spunea și Ciprian mai devreme, ar fi un vibe bun și începem să intrăm în normal sau cel puțin să avem perspective în acest sens: întrevedem schimbări și în sensul ăsta. Pentru că legiuitorul ne oferă perspectiva unui sprijin, unui ajutor în practic orice activitate în care însărcinăm asistentul să ne ajute.

Avem un nou statut al personalului auxiliar care vine de asemenea cu schimbări, cu majorarea schemei de grefier, cu introducerea unei noi profesii de grefier judiciar și vorbim practic de o așa-zisă echipă a judecătorului", a adăugat judecătorul Cezar Filip.

3. Lista jude... (lista-judecatorilor-eliberati-din-functie-de-klaus-iohannis_95061600.jpg)

Sursa: Pixabay

 

"Magistratul trebuie să se axeze exclusiv pe partea decizională"

"[N.r., Dacă vorbim despre un asistent de judecător sau doi]... Aici depinde de bugetarea cursurilor și de schema de cursuri care se va gândi cu privire la această funcție. Este optimismul maxim să sperăm că fiecare judecător va avea câte un asistent al judecătorului. Așa ar fi de dorit.

Vorbim despre sisteme judiciare dezvoltate în care fiecare judecător are un asistent, dar și câțiva într-o instanță sunt foarte buni și potriviți. Avem în vedere că a intrat în vigoare noua lege a personalului auxiliar și acolo este prevăzută o nouă funcție - grefierul judiciar -, care oarecum se aseamănă, pe partea de atribuții, cu cele ale asistentului de judecător.

Există o incongurență aici între atribuțiile grefierului judiciar și cele ale asistentului judecătorului, dar nu intrăm în aspecte tehnice. Ideea este că este de ajutor. Dacă ar fi ambele funcții până la urmă ocupate, și grefierii judiciari și asistentul judecătorului sunt un ajutor, un plus pentru judecător, un plus pentru justiție, pentru că ne ajută pe noi să eliminăm partea aceea de muncă birocratică, de muncă de cercetare - nu în sensul academic, de cercetare juridică, de cercetare pur și simplu aplicată pe dosar.

Aici este vorba de chestiuni care țin, de exemplu, de taxa de timbru, care țin de redactarea părții descriptive a hotărârii judecătorești, cu ce solicită părțile. Chestiuni care țin de identificarea unor hotărârii obligatorii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție - RIL-uri (n.r., recursuri în interesul legii) sau HP-uri (n.r., hotărâri prealabile) -, legislație, tot ce înseamnă documentare.

Trebuie să înțelegem că asistentul judecătorului și grefierul judiciar nu sunt un beneficiu pentru judecător. Ei sunt de fapt un beneficiu pentru serviciul public pe care îl face justiția. Magistratul, ca funcție judiciară, trebuie să se axeze exclusiv pe partea decizională și pe partea de argumentație a deciziei pe care o adoptă.

Efortul său trebuie să fie îndreptat în proporție cvasi-majoritară spre această zonă, iar nu să fie alocat către zone care pot fi făcute și de alt gen de personal, fără o pregătire și niște teste, fără o selecție atât de drastică cum este cea a magistraților", a conchis judecătorul Ciprian Tița.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel