O nouă propunere privind asigurările RCA: Până când vor fi plafonate prețurile

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, a propus prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 decembrie 2024, conform unui proiect de Hotărâre publicat recent. Această decizie vine în contextul unui dezechilibru între cererea și oferta de pe piața asigurărilor auto obligatorii (RCA), ce poate duce la o creștere semnificativă a prețurilor după expirarea actualei reglementări la 30 septembrie 2024.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este responsabilă de monitorizarea respectării tarifelor de primă maxime practicate de societățile de asigurare pe o perioadă de trei luni, conform articolului 4 din Legea concurenței nr. 21/1996. Potrivit acestui cadru legal, ASF trebuie să asigure stabilitatea pieței, având în vedere dezechilibrele existente și concentrarea ridicată în rândul unui număr redus de asigurători.

În prezent, inițiatorii proiectului atrag atenția asupra unei reticențe crescute din partea asigurătorilor în a prelua anumite categorii de asigurați cu risc ridicat. De asemenea, gradul ridicat de concentrare a pieței, în care doar câteva companii de asigurare dețin majoritatea cotelor de piață, reprezintă o vulnerabilitate ce afectează concurența și diversitatea ofertelor.

Indicatorii financiari ai pieței RCA în creștere, dar dezechilibrele persistă

Conform notei de fundamentare care însoțește proiectul, piața RCA a înregistrat o creștere ușoară de 2% a primelor brute subscrise (PBS) în primele șase luni ale anului 2024, în comparație cu aceeași perioadă din 2023. De asemenea, numărul contractelor RCA în vigoare a crescut cu 4% până la sfârșitul lunii iulie 2024.

Mai mult, activele lichide ale companiilor de asigurări au înregistrat o creștere de 9% în prima jumătate a anului 2024, iar indicatorii de lichiditate se mențin la un nivel solid, peste cerințele legale. Cu toate acestea, se observă un număr semnificativ de asigurați cu risc ridicat. Începând din iunie 2024, aproximativ 19.000 de astfel de cazuri au fost prelucrate de companiile de asigurări, cu o medie de 7.500 de cazuri lunar.

Vulnerabilitățile pieței și necesitatea unei soluții temporare

Dezechilibrele din piața asigurărilor RCA sunt accentuate de numărul mare de asigurați cu risc ridicat, ceea ce pune presiune pe companiile de asigurări și pe prețurile practicate. În acest sens, inițiatorii proiectului avertizează că piața este încă vulnerabilă, iar prețurile ar putea crește semnificativ după data de 30 septembrie 2024, când încetează efectele Hotărârii de Guvern nr. 1326/2023.

„În continuare, există aceleași împrejurări excepționale, care denotă un dezechilibru între cerere și ofertă și au potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor”, se precizează în nota de fundamentare. În plus, România nu a reușit încă să atingă angajamentele asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de cuprindere al asiguraților.

Prelungirea plafonării tarifelor ca măsură de criză

În fața acestei situații, Ministerul Finanțelor propune prelungirea plafonării tarifelor de primă maxime și a comisioanelor de distribuție pentru contractele RCA până la 31 decembrie 2024, considerând că piața asigurărilor se confruntă cu o „situație de criză” care necesită o intervenție guvernamentală temporară.

„Având în vedere cele prezentate și necesitatea ca modificările legislative propuse să fie adoptate astfel încât să înceapă să producă efecte, o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea plafonării tarifelor până la data de 31 decembrie 2024”, explică inițiatorii proiectului.

Această măsură este considerată esențială pentru menținerea unui echilibru în piață și pentru evitarea unei creșteri accelerate a prețurilor, în timp ce modificările legislative necesare pentru corectarea dezechilibrelor existente sunt discutate pe parcursul legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel