O nouă provocare periculoasă, populară pe TikTok. De ce copiii își pun viața în pericol. Psiholog: Dă-i atenția de care are nevoie

O nouă provocare periculoasă, populară pe TikTok. De ce copiii își pun viața în pericol. Psiholog: Dă-i atenția de care are nevoie / Foto: Pixabay
O nouă provocare periculoasă, populară pe TikTok. De ce copiii își pun viața în pericol. Psiholog: Dă-i atenția de care are nevoie / Foto: Pixabay

O nouă provocare periculoasă de pe TikTok îi face pe adolescenții români să își pună viața în pericol.

O nouă provocare periculoasă de pe TikTok îi face pe adolescenții români să urce pe clădiri înalte pentru a se filma și poza, fără să se gândească că astfel își pun viața în pericol. Polițiștii din Capitală au prins deja mai multe grupuri de tineri care își divulgă reciproc căile de acces pentru a se urca pe acoperișuri și au dat amenzi în valoare totală de 800 de lei.

Realizatorul Antena 3 CNN, Maria Coman, care este și psiholog clinician, a explicat ce îi face pe copii să își riște astfel viața și cum pot părinții preveni apariția acestor comportamente.

"Ce nu e nou este nevoia acestor copii, de fapt. Pe care, în principiu, pe asta ar fi util să o adresăm, respectiv nevoia de atenție. Da, dacă acești copii ar primi atenția de care au nevoie, de acasă, și nu acum. Că dacă ne apucăm să le dăm atenție la 17 ani, când ei deja sunt într-o suferință, din perspectiva asta, s-ar putea să fie târziu, când deja ei sunt într-o criză, să spunem.

Foto: Captură video Antena 3 CNN.

 

"Adolescența e o perioadă complicată"

Adolescența e o perioadă complicată. Da, creierul tău se schimbă la vârsta respectivă. Nevoia de adrenalină este foarte mare. Nevoia de răspuns imediat este și ea foarte ridicată, pentru că nu ți s-a dezvoltat creierul. Dacă tu doar așa primești atenție, făcând lucruri de genul ăsta care îți dau plăcere instant, atunci te duci în această direcție a lucrurilor care sunt periculoase.

Păi, în primul și în primul rând, ca părinte trebuie să afli. Dacă nu ești cât de cât conectat la copilul tău, nu afli. În principiu, afli când se întâmplă ceva, ceea ce nu e în regulă. Relația de încredere cu copilul tău nu se construiește atunci când este o criză. Relația de încredere ai construit-o pe tot parcursul copilăriei, primei adolescențe ș.a.m.d. Și atunci trăiești cu speranța că o să afli.

Dacă afli într-o situație de criză, să spunem, începi să te întrebi și ce ai putea să faci tu? Adică ce schimbi tu? Dă-i atenția de care are nevoie. Când te roagă ceva, acceptă-l așa cum este. 

Psihologul Maria Coman: Pentru ei, cel mai important la vârsta asta este să fie acceptați de grup

E foarte interesant ce se întâmplă în orice familie când copiii cresc. Că se schimbă dinamica. Noi părinții, avem senzația că în continuare suntem responsabili pentru tot ceea ce fac ei de fapt.

Pentru ei, cel mai important la vârsta asta, de-aia zic că părinții trebuie să facă cumva un pas în spate, este să fie acceptați de grup. Teoretic asta ar trebui să știi tu, ca părinte, în ce grup este copilul tău. Și când vezi că lucrurile nu sunt neapărat cele care ți se par potrivite (...) sunt câteva lucruri de care trebuie să te asiguri în relația cu copilul. Că e în siguranță. În primul și în primul rând că e în siguranță.

Restul, știi, sunt lucrurile pot fi discutate negociabil. Dar da, pentru ei cel mai important și cel mai important este să fie acceptați de grup în perioada asta și vor face aproape orice, pentru că creierul nu-i ajută, din păcate, nefiind pregătit în momentul ăsta. Vor face orice să fie (n.r. acceptați de grup). Deci atenție sporită la grupul din care fac parte copiii noștri", a explicat Maria Coman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel