O nouă revoltă a magistraților împotriva CSM

Magistrați
Magistrați

Mai mulți magistrați s-au revoltat și au protestat pentru că CSM a propus modificarea legilor justiției care vor afecta parcursul profesional al procurorilor și judecătorilor. Nu este prima dată când magistrații protestează din cauza CSM.

Peste 140 de magistrați au semnat un memoriu de protest față de mai multe modificări care vor determina consecinţe asupra sistemului judiciar.

Semnatarii memoriului spun că adoptarea propunerilor ar însemna revenirea la prevederi care au fost scoase din lege în perioada 2007-2009, cu acordul tuturor magistraților. Protestatarii mai susțin că revenirea la acele prevederi ar atrage critici în următorul raport privind starea justiției şi ar avea consecinte grave asupra sistemului judiciar. Comisia CSM formată din 12 membri, procurori şi judecători, însă la ședința din 21 iulie au participat doar 7 membri, restul fiind în concediu de odihnă.

"Potrivit Principiilor Fundamentale privind Independenţa Judecătorilor, adoptate de Congresul al VII-lea al Naţiunilor Unite, aprobate prin rezoluţiile Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite nr. 40/32 din 29 noiembrie 1985 şi 40/146 din 13 decembrie 1985, "cei selectaţi pentru funcţiile de judecător vor fi persoane integre şi competente, având pregătire adecvată sau calificare juridică. Orice metodă de selecţie şi de promovare a judecătorilor/procurorilor va fi elaborată astfel încât să nu permită numirile pe motive necorespunzătoare" (pct. 10), se arată în memoriul magistraților.

De asemenea, la pct. 13 se prevede că "promovarea judecătorilor, oriunde există un astfel de sistem, trebuie să aibă la bază factori obiectivi, în special calificarea profesională, integritatea şi experienţa.", mai spun protestatarii.

Magistrații au protestat împotriva următoarelor măsuri:

- reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea (art. 33 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004)

- schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare) (art. 46 din Legea nr. 303/2004)

- reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat. (art. 33 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 303/2004), considerând că toate aceste propuneri vor determina grave consecinţe asupra sistemului judiciar, arată Hotnews.

Legea care reglementează activitatea magistraţilor ar putea suferi şi alte schimbări. Propunerile de modicare a Legii magistraţilor - 303/2004 modificată și republicată - vor fi discutate la sfârşitul lunii august în şedinţa de plen a CSM. Dacă vor fi aprobate, propunerile vor fi trimise Ministerului Justiţiei care poate să-și exercite dreptul la inițiativă legislativă.

Nu este primul caz de acest fel

Amintim că în 2013, magistraţii de la mai multe judecătorii din ţară au suspendat şedinţele de judecată, ca urmare a "pasivităţii" manifestate de Plenul CSM cu privire la solicitările de revocare din funcţia de membru al CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel