O nouă subvariantă Covid se transmite „masiv” în India. Poate evita imunitatea oferită de vaccinuri și de infecțiile anterioare

Foto: Pixabay, de mohamed Hassan
Foto: Pixabay, de mohamed Hassan

Varianta Omicron BA.2.75, care a câștigat teren în India și apare în mai multe țări, ar putea să se răspândească rapid și să ocolească imunitatea oferită de vaccinuri și de infecțiile anterioare.

Coronavirusul care produce mutații rapide a dat naștere unei alte subvariante Omicron super contagioase, care îi îngrijorează pe oamenii de știință, pe măsură ce câștigă teren în India și apare în numeroase alte țări, inclusiv Statele Unite.

Oamenii de știință spun că subvarianta – numită BA.2.75 – se poate răspândi rapid și poate evita imunitatea oferită de vaccinuri și de infecțiile anterioare. Nu este clar dacă ar putea provoca o boală mai gravă decât alte subvariante Omicron, inclusiv BA.5 proeminent la nivel global.

„Este încă devreme să tragem prea multe concluzii”, a spus Matthew Binnicker, director al secției de virologie clinică la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. „Dar se pare că, în special în India, ratele de transmitere arată un fel de creștere exponențială.”

Cu toate acestea, faptul că a fost deja detectat în multe părți ale lumii, chiar și cu niveluri mai scăzute de supraveghere virală „este un indiciu timpuriu că se răspândește masiv”, a declarat Shishi Luo, șeful secției de boli infecțioase a Helix, o companie care furnizează secvențiere virală.

Studiu: Aproape 20 de milioane de decese, prevenite prin vaccinurile Covid

Vaccinurile Covid au prevenit aproape 20 de milioane de decese în primul an după ce au fost introduse, potrivit primului studiu de mare amploare pe această temă, publicat vineri, informează Mediafax. Studiul a constatat că au fost prevenite 19,8 milioane de decese dintr-un potenţial de 31,4 milioane de decese care ar fi avut loc dacă nu ar fi fost disponibile vaccinuri. A fost o reducere de 63%, a constatat studiul, notează France 24. Studiul a folosit cifre oficiale sau estimări atunci când datele oficiale nu erau disponibile pentru decesele cauzate de Covid, precum şi numărul total de decese în exces din fiecare ţară. Excesul de mortalitate este diferenţa dintre numărul total de persoane care au murit din toate cauzele şi numărul de decese aşteptat pe baza datelor anterioare.

Aceste analize au fost comparate cu un scenariu alternativ ipotetic în care nu s-a administrat niciun vaccin. Modelul a ţinut cont de variaţia ratelor de vaccinare între ţări, precum şi de diferenţele de eficacitate a vaccinurilor pe baza tipurilor de vaccinuri despre care se ştie că au fost utilizate în principal în fiecare ţară. China nu a fost inclusă în studiu din cauza populaţiei sale mari şi a măsurilor stricte de izolare, ceea ce ar fi distorsionat rezultatele, a precizat studiul.

Studiul a constatat că ţările cu venituri ridicate şi medii au reprezentat cel mai mare număr de decese evitate, 12,2 milioane din 19,8 milioane, ceea ce reflectă inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri la nivel mondial. Aproape 600.000 de decese suplimentare ar fi putut fi prevenite dacă s-ar fi atins obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a vaccina 40% din populaţia fiecărei ţări până la sfârşitul anului 2021, a concluzionat studiul. "Probabil că milioane de vieţi ar fi fost salvate dacă am fi pus vaccinurile la dispoziţia oamenilor din întreaga lume", a declarat autorul principal al studiului, Oliver Watson de la Imperial College London. "Am fi putut face mai mult", a spus el.

A patra doză de vaccin, la cerere

Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de – a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech. Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager. Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

COVID-19 a ucis în mod oficial peste 6,3 milioane de persoane la nivel mondial, potrivit OMS. Dar organizaţia a declarat luna trecută că numărul real ar putea fi de până la 15 milioane, atunci când sunt luate în calcul toate cauzele directe şi indirecte. Cifrele sunt extrem de sensibile din cauza modului în care se reflectă asupra modului în care autorităţile din întreaga lume au gestionat criza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel