Cercetătorii de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate (SEAS) Harvard au dezvoltat o modalitate care să le ofere posibilitatea fotografilor și celor din domeniul microbiologiei de a crea o imagine 3D printr-un singur obiectiv, fără a muta camera.
Eliza Cristina Cioacă
Studiul a fost publicat în jurnalul Optic Letters (S.U.A.) și tehnologia cu rezonanță improbabilă se bazează numai pe calcule și matematică - niciun echipament neobișnuit sau lentile de lux nu sunt necesare. Efectul acestei tehnologii este echivalent cu a vedea o imagine stereo cu un ochi închis.
„Care este mai ușor de zis decât de făcut”, explică principalul investigator în acest caz, Kenneth B. Crozier, profesor de științe naturale asociat catedrei John L. Loeb.
"Dacă închideți un ochi, percepția în adâncime devine dificilă. Ochiul se poate concentra pe un lucru sau altul, dar dacă nu îți miști capul dintr-o parte în alta, de asemenea, este dificil să ai o percepție mai bună asupra distanțelor relative a obiectelor", spune Crozier. "Dacă punctul dvs. de vedere ar fi fixat fixat într-o singură poziție, cum este la un microscop, devine o problemă dificilă."
Oferind o soluție, Crozier și fostul student Antony Orth au calculat în esență modul în care imaginea ar arăta dacă ar fi fost luată dintr-un unghi diferit. Pentru a face acest lucru, ei s-au bazat pe indicii codificați în razele de lumină care intra în cameră.
Important, tehnica oferă un mod nou și foarte accesibil pentru a crea imagini 3-D din materiale translucide, cum ar fi țesuturi biologice.
"Această metodă concepută de Orth și Crozier este o soluție elegantă pentru a extrage informații detaliate cu doar un minim de informații de la un eșantion", spune Conor L. Evans, un profesor asistent la Harvard Medical School și un expert în imagistica biomedicaleă, care nu a fost implicat în cercetare. "Măsurătorile în profunzime în microscopie sunt de obicei realizate prin luarea mai multor imagini consecutive la adâncimi diferite, capacitatea de a culege informații de adâncime din doar două imagini are potentialul de a accelera achiziția de date de microscopie digitale."
Noua tehnologie sugerează, de asemenea, o modalitate alternativă de a crea filme 3-D pentru marele ecran, relatează Caroline Perry pentru harvard.edu.
"Când te duci la un film 3-D nu te poți abține să nu îți miști capul pentru a vedea în jurul imaginii 3-D, dar, desigur, fără rezultat, pentru că imaginea stereo depinde de ochelari," explică Orth, doctorand în fizică aplicată la Graduate School of Arts and Science. "(...) Deci, poate într-o zi aceasta (tehnologia propusă - n.r.) va fi doar o nouă modalitate de a folosi tot echipamentul cinematografic existent și de ascăpa de ochelari. Cu ecranul potrivit, ai putea reda publicului acest conținut, iar acestea și-ar mișca capetele și s-ar simți ca și cum ar fi într-adevăr acolo."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu