Există oameni cu experiență în domeniu care spun că o operațiune de salvare în aviație poate fi considerată un succes dacă are loc în 24 de ore.
Pilotul Cătălin Prunariu știe că ar fi existat posibilitatea ca medicii care sunt acum în viață să fie găsiți fără suflare din cauza condițiilor grele de ajuns la locul tragediei. Acesta susține că o operațiune de salvare, când vine vorba de aviație, este catalogată ca reușită dacă are loc în 24 de ore.
"În general, o operație de salvare în aviație este considerată reușită dacă a avut loc în 24 de ore. Nu spun că e bine, era bine dacă îi găseau mai repede. Dar o operație de salvare reușită este și la 24 de ore. Există în medicina de urgență așa-numita oră de aur, care e prima oră, ideală să acorzi ajutor pentru afecțiunile fatale. Dar pe lângă acea oră sunt și restul până la douăzeci și patru vitale uneori pentru un ajutor salvator. A existat un embargou impus de anumite structuri legat de comunicare pe acest caz concret și recent. Dar eu vorbesc de statistici mondiale, nu doar de situații de la noi din țară.
Întâmplător, îmi fac masterul pe tema evoluției statisticii accidentelor de aviație în Europa. În această statistică, o operațiune de salvare reușită este în 24 de ore. Considerată încă reușită, nu spun că trebuie să decurgă în 24 de ore. Uneori îi găsești într-o oră, dar îți trebuie 24 de ore să organizezi accesul în zonă. Vremea, relieful sunt factori care te pot împiedica să ajungi la victime, deși le-ai localizat. Eu am lucrat mulți ani la rând ca investigator de accidente aviatice și am văzut cât de dificilă e uneori o operațiune de salvare" a declarat Catalin Prunariu pentru revista Kamikaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu