Oamenii de știință au aflat care sunt efectele pe care o oră petrecută în natură le are asupra creierului nostru.
Istoria umanității s-a desfășurat în mare parte într-un cadru bucolic, cu savane întinse și văi împădurite. Prin comparație, orașele reprezintă un nou tip de habitat radical, unul care, în ciuda numeroaselor sale avantaje, ne afectează adesea sănătatea mintală. Cercetările au legat mediile urbane de un risc crescut de anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală, inclusiv schizofrenia.
Din fericire, cercetările sugerează și o soluție: vizitarea sălbăticiei, chiar și pe termen scurt, ea fiind asociată cu o serie de beneficii pentru sănătatea mentală și fizică, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, reducerea anxietății și a depresiei, o stare de spirit îmbunătățită, o mai bună concentrare, un somn mai bun, memorie mai bună și o vindecare mai rapidă.
Cercetările arată că amigdala din creier este mai puțin activată în timpul stresului la locuitorii din mediul rural față de locuitorii orașului, dar asta nu înseamnă neapărat că viața rurală provoacă acest efect. Poate că este opusul, iar oamenii care au în mod natural această trăsătură sunt mai predispuși să trăiască la țară.
Pentru a răspunde acestei întrebări, cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană au conceput un nou studiu, de data aceasta cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).
Folosind 63 de voluntari adulți sănătoși, cercetătorii le-au cerut subiecților să completeze chestionare, să efectueze o sarcină de memorie de lucru și să fie supuși scanărilor fMRI în timp ce răspund la întrebări, dintre care unele au fost concepute pentru a induce stres social. Participanților li s-a spus că studiul implică un RMN și o plimbare, dar ei nu cunoșteau scopul cercetării.
Subiecții au fost apoi repartizați aleatoriu să facă o plimbare de o oră fie într-un cadru urban (un cartier aglomerat din Berlin) și într-unul natural (pădurea Grunewald, de 3.000 de hectare, din Berlin).
Cercetătorii le-au cerut să meargă pe un anumit traseu în oricare dintre locații, fără a devia cursul sau a-și folosi telefoanele mobile pe parcurs. După plimbarea lor, fiecare participant a făcut o altă scanare fMRI, cu o sarcină suplimentară care induce stres și a completat un alt chestionar.
Scanările fMRI au arătat o activitate redusă în amigdala după o plimbare în pădure, raportează cercetătorii, ceea ce susține ideea că natura poate declanșa efecte benefice în regiunile creierului implicate cu stres. Acest lucru se poate întâmpla după doar 60 de minute.
„Rezultatele susțin relația pozitivă presupusă anterior între natură și sănătatea creierului, dar acesta este primul studiu care dovedește legătura cauzală”, spune neurologul Simone Kühn, șeful Grupului Lise Meitner pentru Neuroscience de Mediu de la Institutul Max Planck pentru Uman. Dezvoltare.
Participanții care au făcut o plimbare în pădure au raportat, de asemenea, o mai mare restabilire a atenției și o mai mare plăcere a plimbării în sine decât cei care au făcut plimbări urbane, o constatare în concordanță cu rezultatele studiului fMRI, precum și cu cercetările anterioare, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News