O pandemie de gripă aviară s-ar putea instala pe nesimţite. Avertismentul oamenilor de știință

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Alerta oamenilor de știință privind riscul unei noi pandemii.

Oamenii de știință care urmăresc răspândirea gripei aviare sunt din ce în ce mai preocupați de faptul că lacunele în monitorizare îi pot ține cu câțiva pași în urma momentului izbucnirii unei noi pandemii. În interviurile acordate Reuters, peste o duzină de experți importanți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care virusul H5N1 ar putea deveni transmisibil între oameni.

De la începutul pandemiei de COVID-19, monitorizarea virusurilor la animale a devenit o prioritate. Cu toate acestea, răspândirea virusului H5N1 la 129 de turme de vaci de lapte din 12 state americane semnalează o schimbare alarmantă. Infecții au fost depistate și la alte mamifere, de la alpaca la pisici de casă, indicând un risc crescut de transmitere între specii.

„Pare aproape ca o pandemie care se desfășoară cu încetinitorul”, a declarat Scott Hensley, profesor de microbiologie la Universitatea din Pennsylvania. „În acest moment, amenințarea este destul de scăzută, dar asta s-ar putea schimba într-o clipă”, avertizează el.

Un risc pentru sănătatea globală

Monitorizarea federală a vacilor de lapte din SUA este limitată la testarea turmelor înainte ca acestea să fie transportate între state. Eforturile de testare ale statelor sunt inconsecvente, iar testarea persoanelor expuse la bovinele bolnave este insuficientă. Aceste lacune în monitorizare sunt critice, mai ales într-un moment în care o avertizare timpurie ar permite oficialilor din domeniul sănătății să ia măsuri rapide pentru protejarea populației.

„Trebuie să știm care sunt fermele pozitive, câte dintre vaci sunt pozitive, cât de bine se răspândește virusul, cât timp rămân infectate aceste vaci și calea exactă de transmitere”, subliniază virusologul olandez Ron Fouchier de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.

Dr. Jeanne Marrazzo, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat că monitorizarea în cazul oamenilor este „foarte, foarte limitată”. Ea a criticat rețeaua de monitorizare a gripei umane a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, descriind-o drept „un mecanism pasiv de raportare și prezentare”.

Sursa: Freepik

Mai mulți experți au atras atenția că abordările diferite ale agențiilor de sănătate animală și umană pot împiedica un răspuns rapid și eficient. Gigi Gronvall, expert în biosecuritate la Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sănătății, a menționat că ar fi ideal un sistem integrat de monitorizare. „Dacă aș proiecta sistemul de la zero, aș avea o singură agenție”, a declarat ea.

Un purtător de cuvânt al USDA a declarat că agenția lucrează „non-stop” cu CDC și alți parteneri în cadrul unui „răspuns la nivelul întregului guvern”, adăugând că cercetările în curs arată că „aprovizionarea cu alimente a Americii rămâne sigură, vacile bolnave se recuperează în general după câteva săptămâni, iar riscul pentru sănătatea umană rămâne scăzut”.

Pregătirea pentru o posibilă pandemie

În ciuda riscurilor, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că riscul infectării cu H5N1 pentru oameni este scăzut. Există instrumente disponibile pentru a face față unei eventuale schimbări, inclusiv cantități limitate de vaccin H5N1 și medicamente antivirale precum Tamiflu.

Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), a menționat că organizația sa colaborează cu parteneri de cercetare pentru dezvoltarea de vaccinuri împotriva H5N1. CEPI își propune să creeze o bibliotecă de prototipuri de vaccinuri pentru agenții patogeni cu potențial pandemic.

Unele țări iau deja măsuri pentru a proteja populația împotriva H5N1. Statele Unite și Europa asigură doze de vaccin antigripal „pre-pandemic” pentru grupurile cu risc ridicat, inclusiv lucrătorii agricoli sau de laborator. Finlanda va deveni prima țară care va vaccina lucrătorii din fermele de animale cu blană și de păsări, precum și lucrătorii din domeniul sănătății animalelor.

Toți experții recunosc necesitatea de a găsi un echilibru între acțiunea rapidă pentru a evita o amenințare și evitarea unei reacții exagerate. „Dorim să emitem o notă de precauție fără a spune că lumea este pe cale să se sfârșească”, a declarat Wendy Barclay, virusolog la University College din Londra.

În concluzie, deși riscul actual de transmitere a virusului H5N1 la oameni este scăzut, lacunele în monitorizare și răspunsul incoerent al agențiilor de sănătate pot crea un teren fertil pentru o nouă pandemie. Monitorizarea atentă și colaborarea globală sunt esențiale pentru prevenirea unei astfel de crize.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel