Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale, citate de DPA.
Reparaţiile pentru restaurarea întregii reţele ar urma să fie finalizate în 24 de ore, a precizat administraţia militară din Kiev, conform căreia în acel moment toate sistemele de încălzire ar trebui să funcţioneze din nou.
În acelaşi timp, potrivit consilierului prezidenţial Kirilo Timoşenko, alimentarea cu electricitate a fost restabilită în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, după eliberarea sa la începutul lunii de sub ocupaţia rusească.
Oraşul era fără electricitate, încălzire centralizată şi apă curentă de când forţele ucrainene l-au eliberat la 11 noiembrie.
Miercuri, Rusia a lansat zeci de rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, producând daune severe.
Electricitatea, apa şi încălzirea au fost întrerupte în multe zone din ţară, existând temeri majore că astfel de servicii cruciale riscă să nu funcţioneze corespunzător în lunile friguroase care urmează.
Autorităţile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu electricitate, ajutate şi de reconectarea celor patru centrale nucleare ale ţării, dar milioane de persoane sunt încă lipsite de căldură şi curent electric, după aceste atacuri aeriene ale Rusiei, cele mai devastatoare de la începutul războiului.
„Apropo de criza energetică, din păcate Republica Moldova nu e atât de norocoasă. Cred că Moldova e mult mai vulnerabilă, iar Rusia e în așteptare. Controlând politic Republica Moldova, Rusia s-ar putea poziționa între Ucraina și România”, a zis jurnalistul Tudor Curtifan.
„Așa este. Cred că sunt vulnerabili. Cred că având în vedere situația crizei energetice, vulnerabilitatea lor a crescut. Cred că acesta e un alt motiv pentru care e atât de important, și vorbesc la modul cel mai serios, ca întreg Occidentul, de pe ambele părți ale Atlanticului, să continue sprijinul acestor țări. Cred că e un moment critic. Deoarece în cazul în care Vladimir Putin nu va putea să frângă acest sprijin, nu există nicio șansă pentru ca aceste state să fie înfrânte. Cred că el înțelege acest lucru și se concentrează pe fisurarea forței acestui sprijin pe care l-a arătat Vestul. Cred că în toată această tragedie există speranță, și poate înțelegem mai bine lucrurile de care e nevoie pentru pace. Cred că e mult mai dificil decât ne-am imaginat inițial”, a spus reputatul general american Robert E. Wheeler.
România e foarte aproape de zona frontului din Ucraina. Suntem la doar câțiva kilometri distanță de Insula Șerpilor unde au avut loc în ultimele luni bătălii aprige. Lumea vorbește de amenințarea nucleară rusă, care e reală.
În emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” realizată de Tudor Curtifan, reputatul general american Robert E. Wheeler a fost întrebat dacă este de părere că „Vladimir Putin va folosi arme nucleare în Ucraina, chiar și tactice, ori undeva în zona Mării Negre”.
„Cred că ceea ce auziți de la guvernul rus, de la purtătorii de cuvânt de la Kremlin, are un singur scop: Încearcă să fisureze solidaritatea Europei și a SUA în sprijinirea Ucrainei. După cum ați văzut e un sprijin uriaș pentru Ucraina, în Europa, în SUA. Întreaga Alianță Nord Atlantică sprijină Ucraina. Vladimir Putin încearcă să fisureze această unitate deoarece știe că aceasta e singura cale prin care poate câștiga dacă va continua războiul. Vrea să folosească iarna pentru a-și recupera pierderile, pentru a putea să cauzeze suferință în Europa folosindu-se de manipularea prețului gazului cu scopul de a fisura solidaritatea europeană. Un mod de a face acest lucru e instaurarea fricii. E un război informațional prin instaurarea fricii. Rusia are opțiunea nucleară, dar nu o văd folosind-o. Cred de fapt că retorica nucleară e în descreștere. Cred că amenințarea a mai scăzut. Dar nu cred că va dispărea niciodată într-un procent de 100%. Opinia mea e însă că aceste amenințări au ca scop fisurarea sprijinului față de Ucraina și față de poporul ucrainean. E parte a războiului informațional și a modului în care acționează state disperate precum e Rusia”, a spus reputatul general american Robert E. Wheeler la DefenseRomania și DC News.
Robert E. Wheeler, cu o carieră de peste 32 de ani în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, a condus de-a lungul timpului, din postura de director adjunct, departamentul Information Officer for Command, Control, Communications/Computers (C4) din cadrul Departamentului Apărării din SUA.
În prezent este consilier senior în cadrul companiei internaționale Jones Group International.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News