O substanță neidentificată plutește în Marea Baltică.
O substanţă necunoscută pluteşte în apele Mării Baltice între Suedia şi Finlanda, acoperind o suprafaţă de 77 de kilometri pătraţi, a raportat joi Paza de Coastă suedeză, citată de DPA.
Deşi natura substanţei este necunoscută, reprezentanţii Pazei de Coastă a Suediei au respins ipoteza unei scurgeri de petrol. Pentru moment nu există niciun pericol ca substanţa să ajungă pe ţărm, au adăugat oficialii suedezi.
Substanţa neidentificată a fost văzută pentru prima dată miercuri, în zona nordică a Mării Baltice. Imaginile captate din aer arată un strat lung şi subţire de o natură necunoscută care pluteşte la suprafaţa apei, extinzându-se între zonele economice ale Suediei şi Finlandei.
Oficialii scandinavi au lansat o anchetă preliminară pentru a cerceta o potenţială infracţiune de mediu. În cadrul acestei anchete, autorităţile locale intenţionează să verifice navele care s-au aflat recent în acea zonă şi încărcăturile transportate de ele.
Oceanele lumii au avut anul trecut cele mai calde și cele mai acide niveluri înregistrate vreodată, a anunțat miercuri Organizația Meteorologică Mondială (OMM), în timp ce oficiali ai Națiunilor Unite au avertizat că războiul din Ucraina amenință angajamentele climatice globale, scrie Reuters, citat de Mediafax.
Oceanele au înregistrat niveluri extreme, iar OMM a detaliat o serie de tulburări provocate de schimbările climatice în raportul său anual „Starea climei globale". Potrivit acestuia, topirea calotelor de gheață a contribuit la creșterea nivelului mării la noi maxime în 2021.
„Clima noastră se schimbă sub ochii noștri. Căldura captată de gazele cu efect de seră provocate de om va încălzi planeta pentru multe generații de acum încolo”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
Raportul urmează celei mai recente evaluări a ONU privind clima, care a avertizat că omenirea trebuie să își reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră sau se va confrunta cu schimbări tot mai catastrofale ale climei pe glob.
Selwin Hart, consilierul special al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru acțiuni climatice, a criticat țările care nu și-au respectat angajamentele climatice din cauza conflictului din Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și a determinat națiunile europene să încerce să înlocuiască Rusia ca furnizor de energie.
„Vedem că multe alegeri făcute de multe economii majore care, sincer, au potențialul de a bloca un viitor cu un nivel ridicat de emisii de dioxid de carbon și de poluare și vor pune în pericol obiectivele noastre climatice”, a declarat Hart.
Marți, gigantul mondial al indicilor bursieri MSCI a avertizat că lumea se confruntă cu o creștere periculoasă a gazelor cu efect de seră dacă gazul rusesc va fi înlocuit cu cărbune.
Raportul OMM a precizat că nivelurile de dioxid de carbon și metan din atmosferă, care încălzesc clima, au depășit în 2021 recordurile anterioare. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News