O pizza apare într-o pictură veche de 2.000 de ani, descoperită în situl arheologic din Pompeii. Ce spun experţii

foto: Ministerul Culturii, Italia
foto: Ministerul Culturii, Italia

Ce caută pizza într-o pictură veche de 2000 de ani, dacă prima dată a fost servită în Manhattan în 1905?

O pictură de acum 2000 de ani, descoperită în zona Pompeii, i-a luat prin surprindere pe arheologi dar şi pe restauratorii care, iniţial, au confundat platoul cu o plăcintă. La o analiză mai atentă se pot observa ingredientele specifice de pe o pizza, probabil măsline care se găseau la discreţie în zonă, ierburi aromatice, carne şi poate ciuperci. Sunt specialişti care spun că în pictură nu apare, de fapt, o pizza. Pentru că pizza a apărut în meniul nostru la începutul anilor 1900, ci mai degrabă ar fi focaccia, strămoşul pizzei, o specialitate care se mânca des în Roma Antică.

Ceea ce se credea iniţial a fi o pizza, aşezată alături de o cupă de vin şi un vas cu fructe, se poate vedea cu ochiul liber într-un tablou vechi, descoperit de arheologi la Pompeii, în apropiere de Napoli. Fresca a fost găsită în urma noilor săpături, pe pereții unei vechi case pompeiane.

Evident că nu este vorba strict de o pizza, așa cum o cunoaștem cu toții, în ziua de astăzi, chiar dacă pare să aibă toate ingredientele clasice pe ea (deducem din petele de culoare), însă la o vedere mai atentă par să lipsească roșiile și mozzarella.

„Ceea ce vedem în această pictură seamănă cu o pizza, dar în mod evident nu este una, deoarece lipsesc unele dintre ingredientele sale caracteristice, cum ar fi roşiile şi mozzarella”, a explicat într-un comunicat conducerea sitului inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

Acest tip de reprezentări, cunoscut în Antichitate sub numele grecesc de „xenia”, a fost inspirat de „darurile de ospitalitate”, oferite oaspeţilor conform unei tradiţii greceşti care datează din perioada cuprinsă între secolele III şi I î.Hr. „Este imposibil să nu te gândeşti la pizza, apărută ca un fel de mâncare 'sărăcăcios' în sudul Italiei, care a cucerit acum lumea şi este servită chiar şi în restaurantele cu stele”, a comentat directorul sitului Pompeii, germanul Gabriel Zuchtriegel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel