Averse puternice de ploaie torențială au cauzat inundații, pagube materiale și 25 de decese.
Ploile torenţiale din sudul Chinei au ucis cel puţin 25 de oameni, au afectat milioane de locuitori şi au cauzat pierderi economice de miliarde de yuani, în timp ce ţara se confruntă cu sezoane din ce în ce mai devastatoare ale inundaţiilor alimentate de schimbările climatice.
În ultimele săptămâni, ploile abundente au declanșat inundații severe și alunecări de teren în zone mari din sudul Chinei, distrugând case, culturi și drumuri, scrie CNN.
În provincia Hunan, 10 persoane au fost ucise în această lună și trei rămân date dispărute, cu 286.000 de persoane evacuate și un total de 1,79 milioane de locuitori afectați, au declarat oficialii într-o conferință de presă miercuri.
Peste 2.700 de case s-au prăbușit sau au suferit daune grave, iar 96.160 de hectare de culturi au fost distruse, cuantificându-se în pierderi grele pentru o provincie care servește drept centru important al producției de orez pentru China. Pierderile economice directe sunt estimate la peste 4 miliarde de yuani (600 de milioane de dolari), potrivit oficialilor.
La sfârșitul lunii trecute, inundațiile și alunecările de teren au ucis opt persoane în provincia de coastă Fujian, cinci persoane în sud-vestul provinciei Yunnan și doi copii care au fost luați de torenți în provincia Guangxi.
Autoritățile chineze sunt în alertă maximă pentru sezonul inundațiilor din acest an, care a început luna aceasta, după moartea a 398 de persoane în inundațiile devastatoare cauzate de ploile fără precedent în provincia centrală Henan vara trecută.
Inundațiile de vară sunt obișnuite în China, în special în zonele agricole dens populate de-a lungul râului Yangtze și afluenților săi. Oamenii de știință avertizează de ani de zile că criza climatică ar amplifica vremea extremă, făcând-o deseori extremă, cu consecințe mortale.
6月3日湖南益陽安化馬路鎮洪災襲來 pic.twitter.com/tW486GcrgO
— 小明 (@yulin18494807) June 5, 2022
Dioxidul de carbon (CO2), măsurat de Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory din Hawaii, au atins în 2022 un vârf de 421 de părţi per milion (ppm) în luna mai, "împingând şi mai mult atmosfera Terrei într-un teritoriu ce nu a mai fost văzut de milioane de ani", au declarat experţii americani.
Înainte de Revoluţia Industrială - şi pentru aproape 6.000 de ani de civilizaţie umană -, nivelurile de CO2 s-au situat constant în jurul pragului de 280 de ppm. După acea perioadă de profunde transformări tehnologice, care au început în secolul al XVIII-lea, oamenii de ştiinţă estimează că oamenii au generat emisii de aproximativ 1,5 trilioane de tone de CO2, iar o mare parte din această cantitate va continua să încălzească planeta noastră pentru alte câteva mii de ani de acum înainte.
Anunţul de vineri a fost făcut de cercetători de la NOAA - o agenţie federală americană care furnizează informaţii şi servicii ştiinţifice pentru a proteja resursele naturale ale Pământului - şi de la Institutul Scripps pentru Oceanografie din cadrul Universităţii California din San Diego. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News