O portocală pe zi te scapă de o boală care îți fură vederea

Portocalele au numeroase beneficii pentru sănătate. Recent, un studiu australian a constatat că o portocală pe zi protejează împotriva degenerescenței maculare după vârsta de 50 de ani. 

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) reprezintă prima cauză a deficitului de vedere după vârsta de 50 de ani. Se estimează că după 75 de ani, o persoană din patru suferă de DMLV, iar după 80 de ani, aproape jumătate din populație este afectată.

Ce este DMLV?

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) sau senilă este o afecțiune care, așa cum îi spune și numele, este direct influențată de vârstă și care afectează zona de maximă acuitate vizuală a retinei, macula. Acest lucru se manifestă prin alterarea calității vizuale centrale.

Această boală este nedureroasă, nu duce niciodată la pierderea vederii, dar este invalidantă, deoarece persoana ce prezintă această afecțiune nu mai poate citi, nu mai vede bine la TV, nu mai poate privi fotografii. De exemplu, când privește chipul unei persoane în loc de față vede o pată neagră sau gri.

Printre factorii de risc se numără vârsta și predispoziția genetică, dar și obezitatea și fumatul. 

O portocală pe zi protejează ochii

O veste bună vine din Australia de la cercetătorii Institutului Westmead, care au descoperit că o portocală consumată în fiecare zi, după vârsta de 50 de ani, reduce considerabil riscul de degenerescență maculară. 

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii australieni au monitorizat 2.000 de voluntari cu vârste peste 50 de ani, pe durata a 15 ani. Persoanele care obișnuiau să consume o portocală pe zi prezentau un risc de DMLV cu 60% redus în raport cu ceilalți participanți. 

„Consumul unei portocale pe săptămână aduce de asemenea beneficii”, precizează cercetătorii, al căror studiu a fost publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition. 

Care este ingredientul secret al portocalelor? Flavonoidele: substanțe antioxidante prezente în numeroase fructe și legume. Portocalele sunt foarte bogate în flavonoide, cu acțiune antiinflamatoare și stimulatoare a sistemului imunitar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel