Adrian Albu a făcut mai multe mărturisiri emoționante despre ce s-a întâmplat după tragedia din Colectiv.
Invitatul Oanei Stănciulescu a fost Adrian Albu, supraviețuitor Colectiv, care a acceptat să redeschidă o rană veche de 10 ani, dar încă sângerândă, în fața cititorilor și urmăritorilor DC News. Acesta a rememorat frânturi de după episodul devastator din 30 octombrie 2014, tragedie în urma căreia a pierdut două persoane dragi, printre care și pe sora lui care obișnuia să-și serbeze în fiecare an ziua de naștere (30 octombrie) în țară, ea fiind stabilită deja în Anglia.
Clipa nefastă a făcut ca exact de ziua fetei de naștere să izbucnească incendiul pe strada Tăbăcarilor nr. 7 din Sectorul 4 al Capitalei, unde se afla și Adrian împreună cu sora și cu verișoara lui. După ce timp de trei săptămâni s-a zbătut între viață și moarte, sora lui Adrian și-a dat ultima suflare în spital.
"Sora mea stătea în Anglia, era mutată de 14 ani acolo, dar venea în fiecare an acasă și își făcea ziua de naștere. Pe 30 octombrie era ziua ei. Ea a murit la trei săptămâni după, dar incendiul a fost chiar de ziua ei" a spus, vizibil emoționat, Adrian Albu.
Oana Stănciulescu: Și a venit din Marea Britanie ca să-și găsească moartea într-un club din România...
Adrian Albu: Într-un spital din România. În club s-au găsit morți atunci doar 27 de oameni. Restul în spital. Mai puțin unul care s-a sinucis pentru că nu a mai putut suporta. Verișoara mea a murit și ea, tot la spital, după trei zile. Dar sora mea a murit de infecție nosocomială din spital.
A fost un proces în care s-a anchetat tot ce s-a întâmplat în club. Dar ce s-a întâmplat după... nu s-a mai anchetat nimic. Au fost două dosare. Am fost plecat la recuperare în Austria, în Anglia, în Franța și apoi m-am întors în vară. Eu când m-am întors în țară am aflat că există pe rol un dosar. De fapt se ancheta ce se întâmplase în club. Urmăriți penal erau patronii, firma de artificii, Primăria și inspectorii de la ISU.
În toamna lui 2016, mai mulți supraviețuitori și părinți ai victimelor care au murit în club s-au adunat și au făcut o plângere penală pentru ce s-a întâmplat după. Pentru că noi vedeam că nu se anchetează ce s-a întâmplat după. Și noi am spus acolo că vinovați sunt managerii de spitale, N. Bănicioiu ca ministru al Sănătății - pentru că a zis că avem de toate, Arafat pentru intervenția din seara aia, Ponta pentru că nu a declanșat mecanismul de protecție civilă europeană și Oprea pentru că era ministru e Interne și era șeful lui Arafat. Acest dosar a fost anchetat timp de 9 ani și au început să trimită comunicări cum că s-a închis dosarul. Eu n-am primit încă înștiințarea, deși mulți dintre cei care au făcut plângerea atunci au primit încheierea de la procuror. Problema e că au anchetat 8 ani de zile ca să ne zică că de fapt nu a fost nimic acolo. Că oamenii ăia au murit degeaba.
Oana Stănciulescu: Ei au motivat că în acea perioadă nu exista legislație care să-i oblige să trimită bolnavii în afara României.
Adrian Albu: România este membru al UE. Și puteam face și noi cum a făcut Franța o săptămână după Colectiv, să acceseze acel mecanism de protecție civilă. Ca să nu plătească. Pentru că aceste tratament costă și pentru că "tratamentele" care se fac în țară se pot deconta, unele se pot și "umfla". Cele care se fac afară nu se pot deconta. Asta e realitatea. Asta s-a întâmplat atunci.
Interviul complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News