Stavros Niarchos și Aristotel Onassis au rămas în istorie ca cei doi titani ai istoriei grecești contemporane. Publicaţia Culture Trip examinează moștenirile complexe ale acestora şi, deopotrivă, vieţile lor tumultuoase din care nu au lipsit intriga şi complotul.
Antreprenori dinamici şi înzestraţi cu fler "afaceresc", Niarchos și Onassis au construit companii de transport maritim în Grecia de la începuturi relativ modeste. Dar rivalitatea dintre cei doi bărbați este cea care stârneşte cu adevărat curiozitatea celor mai mulţi. Ce au avut de împărţit? Iată cum au stat lucrurile...
Aristotel Onassis s-a născut în 1906 în Smyrna, care astăzi este İzmir în Turcia. După marele incendiu din 1922, Onassis și-a părăsit orașul natal și s-a mutat în Argentina unde şi-a lansat propria fabrică de țigări destinată femeilor americane. De la țigări, Onassis şi-a mutat atenţia pe nave. Deja milionar când și-a cumpărat flota, transportul maritim a mărit exponențial averea lui Onassis. Pe lângă flota de nave, Aristotel Onassis a lansat companii aeriene olimpice și un portofoliu imobiliar internațional impresionant. Este, de asemenea, celebru pentru că a devenit cel de-al doilea soț al lui Jackie Kennedy. Perechea a fost căsătorită până când Onassis a murit în 1975, potrivit greekreporter.com.
Stavros Spyros Niarchos s-a născut la Atena în 1909. Familia sa era bogată și se mutase din America în Grecia cu doar câteva luni înainte de a se naște. Niarchos a studiat Dreptul la Universitatea din Atena și apoi a continuat să se alăture afacerilor cu cereale ale mamei sale. Când și-a dat seama că afacerea ar putea deveni mai profitabilă dacă dețineau propriile nave, soarta lui Niarchos a luat o altă turnură. Această idee avea să stârnească începuturile unui imperiu. Se raportează că, la un moment dat, compania Niarchos a operat mai mult de 80 de cisterne. Pe lângă această flotă, Niarchos a dezvoltat, de asemenea, un portofoliu impresionant de artă modernă și a deţinut cai de curse.
Cei doi au intrat repede în concurență în afaceri. Relațiile s-au intensificat când ambii bărbați s-au căsătorit cu fiicele unui alt magnat maritim, Stavros Livanos. Onassis s-a căsătorit pentru prima dată cu Athina (cunoscută sub numele de Tina), cu care a avut doi copii, Alexandru și Christina. Se crede că Niarchos dorea să se căsătorească cu Tina, însă Onassis a reușit să cucerească inima celei mai mici fiice. În schimb, Stavros Niarchos s-a căsătorit cu Eugenia Livanos în 1947. Perechea a avut trei fii și o fiică. Nu ne putem imagina decât cum arătau adunările de familie, ambii magnați concurând să fie ginerele preferat, dar și cei mai bogați bărbați din țară. O astfel de căsătorie nu putea şi nu trebuia să dureze.
Aristotel Onassis și Tina au divorțat în 1960, pentru că Onassis a avut o aventură cu cântăreața de operă Maria Callas. Relația dintre Callas și Onassis a devenit cunoscută drept una dintre poveştile de iubire cele mai venerate ale Greciei. Atunci când Onassis a hotărât să se căsătorească cu Jackie Kennedy în 1968, mulți greci au devenit confuzi. Nunta lui Kennedy și Onassis a avut loc pe insula privată a lui Onassis, Skorpios. Între timp, Tina Onassis s-a căsătorit cu marchizul din Blandford și a decis să locuiască în Regatul Unit. Câțiva ani mai târziu, în 1965, căsătoria lui Stavros Niarchos cu Eugenia Livanos a luat sfârșit. S-a dovedit că Niarchos a avut o aventură cu Charlotte Ford, fiica în vârstă de 24 de ani a magnatului american Henry Ford. Ford și Stavros au avut un singur copil, dar idila nu a durat. Niarchos a revenit la Eugenia în 1967.
O altă dramă se anunţa. În 1970, Eugenia a murit din cauza unei supradoze de barbiturice. Pentru o perioadă, au existat suspiciuni în legătură cu moartea ei. Cu toate acestea, Niarchos a fost exonerat de urmărire penală. Unii au avut parte de o surpriză când doi ani mai târziu, în secret, Stavros Niarchos s-a căsătorit cu sora mai mică a Eugeniei și fosta soție a lui Onassis, Tina. Aproape de la început, căsătoria a atras după ea parcă numai blesteme.. Fiul lui Onassis, Alexandru, a murit într-un accident de avion, în 1973. În 1974, Tina a murit și ea după ce a suferit un atac de cord fatal în timp ce se afla în Franța. Stavros Niarchos a murit la Zurich în 1996 iar Aristotel Onassis a murit în 1975.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News