Folosind numele fictiv Nataliia, profesoara organizează cursuri secrete pentru a-i ține pe copii în contact cu realitatea.
În primele săptămâni ale invaziei Rusiei în Ucraina, Nataliia (nume fictiv) a fost nevoită să-și părăsească locuința, la fel ca milioane de alți ucraineni. Fiindcă nu mai putea să trăiască sub ocupație rusă în orașul său natal Melitopol, a considerat că ar fi mai utilă într-o zonă încă sub controlul Ucrainei, conform BBC. Nataliia nu și-a lăsat doar casa și rudele în urmă, ci și-a abandonat și profesia, renunțând la postul de profesoară pe care l-a ocupat timp de 20 de ani.
În prezent, își dedică timpul predării online a sute de foști elevi. Riscurile pentru ea și pentru clasa sa la distanță sunt imense. “Nimeni nu făcuse asta înainte,” explică Nataliia. “Nu în Crimeea, sau în Donbasul ocupat, Kherson sau regiunile Zaporijia.”
În sălile de clasă ale Nataliiei din Melitopol, unde odinioară preda, acum sunt expuse portrete ale lui Vladimir Putin. Elevii sunt obligați să învețe și să cânte imnul național rusesc și chiar să scrie “scrisori inspiraționale” soldaților ruși.
Așa sunt educați copiii ucraineni în teritoriile ocupate de Rusia. Li se predă că Ucraina nu este o țară reală - și Nataliia spune că, dacă un copil contestă curriculumul, părinții acestuia sunt amenințați cu bătăi sau tortură. De aceea, Nataliia și foștii colegi au creat o platformă de predare online pentru a încerca să “salveze mințile copiilor ucraineni”.
“Odată ce am lansat-o, am scris o scrisoare neutră, oferind cursurile tuturor părinților,” explică Nataliia. “Nu știam cine era pro-ucrainean sau pro-rus, iar ei cunoșteau adresa mea de acasă”. Nataliia spune că doar rostirea cuvântului “ocupație” poate duce la vizita autorităților ruse la domiciliu.
Dacă există vreo dovadă de loialitate față de Ucraina, cum ar fi temele unui copil scrise în ucraineană în loc de rusă, urmează o vizită la secția de poliție.
Cu toate acestea, sute de familii au acceptat oferta Nataliiei de a preda curriculumul ucrainean - și numărul lor este în creștere. Dimineața, copiii frecventează școala rusă, iar după-amiaza sau seara, au lecții online secrete cu profesori ucraineni. “Siguranța este mai importantă decât cunoașterea. Toți studenții participă cu camerele oprite și folosesc pseudonime false,” spune Nataliia.
Înregistrările sunt furnizate ulterior celor care s-ar putea să nu aibă semnal sau energie electrică. “Nu este atât de important să-i înveți pe copii în ce an s-a născut Taras Șevcenko [un poet ucrainean faimos] sau regulile geometriei, ci să-i menținem conectați cu cultura ucraineană,” explică ea. “Am un elev care a venit acasă și a plâns după lecțiile rusești. Aceasta este o presiune psihologică prea mare pentru un copil. Toată viața lor au trăit într-un mediu ucrainean - și brusc, totul s-a schimbat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News