Premierul ungar Viktor Orban a propus o lege care ar putea fi folosită și pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, cel pe care l-a susținut la referendum. Dacă s-ar adopta și în România legea din Ungaria, la stabilirea cvorumului nu s-ar mai ține cont de toți cetățenii din străinătate.
Decizia CCR, referitoare la cvorum, care se calculează ținând cont de CNP-urile emise în ultima sută de ani, nu permite nici modificarea Constituției. Clamată de președintele Traian Băsescu, schimbarea ar avea nevoie de prezența la urne a peste 9 milioane de alegători, în situația în care aproape 3 milioane locuiesc în străinătate și nu participă decât în mică măsură la procesul electoral.
Blocajul ar putea fi depășit printr-o lege, nefiind necesară schimbarea Constituției, ne-a confirmat politologul Cristian Pârvulescu, de la ProDemocrația. Coaliţia guvernamentală din Ungaria a decis săptămâna trecută că statul nu va pregăti o listă oficială cu votanţi, dar cetăţenii vor fi invitaţi să se înregistreze dacă doresc să voteze. Perioada de înregistrare ar urma să fie de câteva luni.
”Modelul propus de Viktor Orban ar putea fi aplicat și la noi, susține Pârvulescu. E mai greu, e drept, pentru că înregistrarea automată pe listele electorale este un drept câștigat. În alte țăti nu este așa. În SUA, de exemplu, oamenii trebuie să-și reconfirme, periodic domiciliul, pentru a rămâne pe listele electorale dintr-un comitat. Danezii, pe de altă parte, pleacă de la definiția cetățeniei, raportată la un teritoriu național. Cu alte cuvinte, cei care nu mai locuiesc în Danemarca, nu mai pot vota. Cert este că o astfel de lege nu necesită modificarea Constituției. Se dă un termen în care cetățenii care doresc să participe la alegeri se înscriu și se stabilește un interval, periodic, de reconfirmare a prezenței pe liste”.
O parte a electoratului a fost nemulțumită că referendumul de demitere a președintelui a fost invalidat, deși participarea a fost fără precedent, în condițiile boicotului PDL. Astfel, ar putea fi acceptată mai ușor condiția de înregistrare pe listele electorale. Din cele trei milioane de români din străinătate, doar puțin peste o sută de mii au votat, la ultimele alegeri.
În Ungaria, propunerea premierului Orban este contestată de Opoziție. Fostul premier Ferenc Gyurcsany a ales o modalitate inedită de protest, ceva mai dură decât ”plimbarea lui Ghișe” în jurul Palatului Cotroceni. Gyurcsany a intrat în greva foamei, într-un cort amplasat în fața Parlamentului din Budapesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News