O artistă cunoscută în lumea LGBTQ+ a întrerupt o reprezentație la Teatrul Mic și a protestat împotriva distribuirii unui bărbat într-un rol transgender. În urma scandalului, aceasta a fost obligată să coboare de pe scenă.
Antonella Lerca Duda, activistă transgender și autoarea unei cărți despre prostituție, a intrat în scenă vineri, la Teatrul Mic din București, perturbând o reprezentație cu public, conform înregistrărilor publicate pe conturile sale de socializare.
Aceasta și-a exprimat nemulțumirea față de decizia de a distribui un actor bărbat (Gabi Costin) în rolul unei persoane transgender în piesa "Eu sunt propria mea soție" regizată de Teodora Petre la Teatrul Mic.
În imaginile publicate chiar de Antonella se poate vedea cum protestatara a fost îndepărtată de pe scenă de un paznic, într-o atmosferă calmă și fără violențe, după ce a apărut în fața publicului îmbrăcată sumar.
La scurt timp după episodul de la Teatrul Mic și în urma intervenției agenților de pază, Antonella a postat pe Facebook: "Am fost ridicată pe sus agresiv de paza @teatrulmic la o scenetă de doi lei despre viața femeilor trans. Revin diseară cu video. Mulțumim regizoarei Teodora Petre care a suspus agresiunii o femeie trans"
Antonella Lerca Duda este o persoană transgender de etnie romă, care își afirmă deschis profesia de prostituată. În plus, iese deseori în spațiul public cu declarații controversate și se declară anti-sistem în mai multe privințe. În 2020 anunța că ar fi decis să candideze la Consiliul Local al sectorului 2.
Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT+ (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), a lansat de curând INDEXUL EGALITĂȚII - Revendicările Politice ale Comunității LGBT+ din România.
Iată câteva dintre revendicările comunității LBGT+ din România:
Legalizarea parteneriatelor civile prin adoptarea Pl-x nr. 152/2019
Stabilirea, prin lege, a unui proces de schimbare a actelor de stare civilă pentru persoanele transgender, proces care să fie unitar, clar și predictibil, în acord cu cele mai înalte standarde la nivel internațional, respectiv dreptul la autodeterminare. Acest proces ar trebui să fie făcut pe cale administrativă, și nu printr-o hotărâre judecătorească.
Formarea continuă a angajaților direcțiilor de asistență socială și angajaților din sistemul public de stat.
Înăsprirea sancțiunilor Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării atunci când constată fapte de discriminare privind comunitatea LGBT+.
Asigurarea continuă a tratamentului pentru persoanele care trăiesc cu HIV pe perioade mai lungi de timp (3 luni în loc de lunar).
Eliminarea interdicției de a dona sânge pentru persoanele LGBT+ pe baza orientării sexuale și/sau identității de gen.
Scuze publice din partea statului român victimelor Articolului 200, reabilitarea acestora, ștergerea cazierelor acestora și inițierea unor discuții privind compensații pentru condamnări nedrepte.
Stabilirea unui grup de lucru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru unificarea jurisprudenței cazurilor cu tematică LGBT+.
Înființarea unui institut de cercetare pe tema orientării sexuale și identității de gen, aflat în subordinea Parlamentului.
Formarea continuă a polițiștilor, jandarmilor, angajaților din apărare și servicii secrete pe tematici relevante privind orientarea sexuală și identitatea de gen prin organizarea de cursuri specifice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News