O rachetă a fost găsită luni, într-o livadă, în apropierea oraşului Briceni, din nordul Republicii Moldova.
În apropierea oraşului Briceni din Republica Moldova, centru administrativ al raionului cu acelaşi nume care se învecinează cu Ucraina, a fost descoperită o rachetă într-o livadă, a anunţat luni Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Chişinău, citat de Ziarul de Gardă.
Dispozitivul exploziv a fost descoperit de o patrulă a poliţiei de frontieră, care, din cauza bombardamentelor ruseşti asupra Ucrainei din cursul zilei, şi-a intensificat gradul de atenţie, au anunţat forţele de ordine moldovene, care nu precizează despre ce fel de rachetă este vorba, dar media moldovene lasă să se înţeleagă că ar fi una rusească.
'În conformitate cu planurile de acţiune ale MAI, poliţia de frontieră a intensificat patrulele şi a ridicat gradul de atenţie în zona Inspectoratelor Briceni şi Ocniţa. În acest moment, zona în care a fost descoperita racheta a fost izolată de patrule ale forţelor de ordine şi poliţiei de frontieră. La faţa locului sunt aşteptate serviciile specializate ale Ministerului de Interne, Bombteh şi IGSU', a anunţat MAI într-un comunicat. Localnicii spun că au auzit două explozii puternice, potrivit unor mesaje pe reţelele de socializare, preluate de portalul Ştiri.md, conform Agerpres.
FOTO
La sfârşitul lunii octombrie, o rachetă rusească doborâtă de sistemul de antiaerian al Ucrainei a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în localitatea Naslavcea, raionul Ocniţa.
Geamurile mai multor locuinţe au fost sparte. Incidentul nu s-a soldat cu victime, aminteşte Ziarul de Gardă. După acest incident, Ministerul de Externe de la Chişinău a declarat 'persona non grata' un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse din Republica Moldova. Ca represalii, Rusia a răspuns similar la 9 noiembrie, declarând 'persona non grata' un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.
În acelaşi timp, reprezentanţii companiei Moldelectrica au avertizat luni asupra unor posibile 'perturbări în sistemul electroenergetic' al republicii, menţionând că sunt posibile deconectări ale energiei electrice în contextul unui atac masiv rusesc cu rachete asupra Ucrainei, conform aceluiaşi ziar.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, s-a deplasat, pe 3 noiembrie 2022, la Naslavcea, satul din nordul republicii unde au căzut fragmentele unei rachete rusești. Potrivit acesteia, 21 de gospodării din Naslavcea au avut de suferit de pe urma incidentului, iar suma pagubelor se ridică la aproape 68.000 de lei moldoveneşti. Autorităţile locale vor acoperi cheltuielile necesare pentru reparaţia locuinţelor.
"Am mers astăzi (joi, 3 noiembrie n.r.) în nordul țării, la Naslavcea, localitatea afectată de rachetele rusești, lansate spre infrastructura civilă a Ucrainei. Am discutat cu localnicii, în mare parte vârstnici, care au fost nevoiți să treacă prin clipe de groază și ale căror case au rămas fără geamuri și cu acoperișurile distruse. În total, au avut de suferit 21 de gospodării, iar suma stricăciunilor se ridică la aproape 68 de mii de lei. Autoritățile locale m-au asigurat că, în scurt timp, vor acoperi cheltuielile pe care oamenii au fost nevoiți să le suporte, ca să-și repare locuințele.
Oamenii mi-au spus că sunt necăjiți din cauza prețurilor mari, lipsei locurilor de muncă și a veniturilor mici. Le-am spus că guvernarea face tot ce poate, în condițiile în care avem un război la hotare și o economie slăbită de mai multe crize. M-a întristat faptul ca nu toată lumea înțelege ce se întâmplă în țara vecină și că Rusia se face vinovată de aceste nenorociri. În aceste vremuri complicate, trebuie să rămânem uniți și să luptăm mai eficient cu dezinformarea.Acest război nedrept și atacurile asupra civililor trebuie să înceteze. Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea Rusiei în Ucraina. Noi ne dorim ca toți oamenii să se simtă în siguranță în propriile case, pe străzi, în țările lor. Cu toții merităm să trăim în pace", a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat luni Occidentul, după intrarea în vigoare a plafonului de preţ pentru petrolul rusesc, că iarna este abia la început.
Un lucru este clar. Nu va fi bine pentru consumator. Cu siguranţă. Aşa că să facă stocuri de spirtoase, pături şi încălzitoare de apă. Abia acum urmează, iarna este abia la început, a scris Medvedev pe canalul său Telegram, potrivit Agerpres.
Oficialul rus a dat asigurări că tentativele de reglementare a preţurilor conduc în mod obişnuit la dispariţia produsului sau la creşterea costului acestuia.
Nimeni nu a anulat legea preţurilor. Aşa se va întâmpla cu petrolul. Desigur, nu va dispărea, dar cu preţurile se va întâmpla inimaginabilul, a susţinut el.
Medvedev a declarat ironic că această situaţie îi aminteşte de un grup de burghezi europeni beţi care decid să facă baie într-o apă îngheţată, motiv pentru care o parte dintre ei mor înecaţi.
Aceştia vor fi îngropaţi între toasturi triste despre cei care au pierit într-o luptă inegală cu Ursul Rus şi Generalul Iarnă. Ei bine, acesta este drumul pe care l-au ales! Ceea ce pentru rus este bine, pentru german înseamnă moartea, a susţinut el.
Separat, Kremlinul a anunţat luni că nu recunoaşte nicio plafonare a preţului la ţiţeiul său şi că pregăteşte un răspuns la decizia Uniunii Europene şi a G7 de a stabili, începând din 5 decembrie, un preţ maxim la petrolul rusesc de 60 de dolari pe baril.
Anterior, Guvernul rus anunţase că nu va livra ţiţei ţărilor care impun restricţii preţurilor la petrolul său, ca represalii la invazia rusă în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci