UE se confruntă cu reacții de respingere a unor politici ecologice.
În timpul ultimelor alegeri din Uniunea Europeană, în 2019, sute de mii de oameni din cele 27 de țări din blocul comunitar au organizat proteste pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Înaintea votului din acest an al UE, fermierii sunt în stradă și cer mai puține reguli ecologice, iar politicienii nu își pot permite să îi ignore.
O schimbare de ton politic în ceea ce privește modul de protejare a planetei se profilează asupra alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, chiar dacă schimbările climatice declanșează fenomene meteorologice extreme mai severe și mai costisitoare.
"Există o reacție negativă clară în ceea ce privește partea de agricultură a Green Deal", a declarat deputatul european francez Pascal Canfin.
"Dar nu există nicio reacție negativă pentru restul", a spus el.
Pentru a-i liniști pe fermierii care protestează față de prețurile scăzute la alimente și standardele de mediu ridicate ale UE, săptămâna trecută UE a relaxat reglementările de mediu privind terenurile în paragină, în timp ce Franța a pus în pauză o politică națională de reducere a pesticidelor.
Dar viziunea generală a UE privind "Green Deal" pentru combaterea schimbărilor climatice rămâne intactă, susținută de mai multe legi adoptate în ultimii cinci ani pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă schimbările climatice.
Este puțin probabil ca politicile deja în vigoare să fie retrase. Însă încercările recente ale UE de a integra în acest pachet politici de mediu mai ample au eșuat. În ultimele câteva luni, țările și legislatorii UE au respins sau au slăbit noile legi privind poluarea industrială, reducerea utilizării pesticidelor și refacerea naturii afectate.
"Nu ar trebui să amestecăm mediul și clima", a declarat Peter Liese, un deputat european din partea Partidului Popular European de centru-dreapta, cea mai mare familie politică din Parlamentul European.
"Dacă vrem să fim echilibrați din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon și să fim în continuare industrializați... nu putem face totul în același timp", a spus el.
O propunere a UE de marți va testa starea de spirit politic. Comisia Europeană urmează să recomande un obiectiv ambițios de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040. Obiectivul ar urma să urmărească promovarea locurilor de muncă ecologice și a industriilor cu emisii reduse de dioxid de carbon, conform proiectelor de propunere.
Însă obiectivul va avea nevoie de aprobarea următorului Parlament al UE, după alegeri, iar unii oficiali europeni se tem că ar putea pierde sprijinul larg de care se bucură politicile climatice din 2019.
Sondajele arată că mai multe locuri ar putea merge către partidele de extremă dreapta și de dreapta care se opun politicilor climatice. Oficialii UE spun că sprijinul pentru legile ecologice ambițioase a fost erodat și în rândul statelor UE de recentele alegeri din Finlanda, Suedia, Olanda și Luxemburg.
"Toată această politică verde nu mai este acceptată. Ea face viața oamenilor foarte dificilă. Face ca viața oamenilor să fie foarte scumpă", a declarat Rob Roos, deputat european în cadrul Grupului eurosceptic al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
"Ar trebui să desființăm Green Deal, pentru că nu este ceea ce vor oamenii", a declarat Roos pentru Reuters. Sondajele de opinie sugerează că grupul său ar putea câștiga cu 27% mai multe locuri în următoarele alegeri decât are acum.
Sondajele arată că, deși o mare majoritate a europenilor sprijină o acțiune ambițioasă de combatere a schimbărilor climatice, o majoritate este, de asemenea, îngrijorată de costul acestei acțiuni, deschide o nouă filă.
"Aceasta este marea neînțelegere. Oamenii cred că, dacă ambiția noastră este mai mică, vom fi mai competitivi. Pur și simplu nu este adevărat", a declarat ministrul bulgar al climei, Julian Popov.
Popov și alți susținători ai politicii ecologice avertizează că oprirea politicii climatice va costa în cele din urmă mai mult, deoarece agravarea schimbărilor climatice ar lovi mai puternic economiile cu inundații și incendii devastatoare. Aceștia susțin că politicile ecologice sunt necesare pentru a stabili un avantaj tehnologic care va ajuta industriile UE să concureze cu China.
Având în vedere că s-a ajuns deja la un acord asupra politicilor privind emisiile de CO2 până în 2030, noul Parlament și noua Comisie a UE, formate după alegeri, se vor concentra pe planurile de reducere a emisiilor de CO2 după 2030. Acest lucru va necesita o reducere mai rapidă a emisiilor în industrie și agricultură, sectoare sensibile din punct de vedere politic care se confruntă cu prețurile ridicate ale energiei și cu concurența din străinătate.
"Riscul de competitivitate pentru Europa... nu va fi inversat dacă o vom lua mai ușor în privința climei", a declarat ministrul irlandez al climei, Eamon Ryan, care a descris competitivitatea industriei și modul în care politicile climatice pot asigura acest lucru ca fiind esențiale pentru alegeri.
"Este o problemă reală și fiecare vot contează", a spus Ryan, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu