O reuniune despre arsenalele nucleare ale membrilor permanenţi în Consiliul de Securitate al ONU a avut loc în Egipt

Foto cu rol ilustrativ: Pxhere
Foto cu rol ilustrativ: Pxhere

Statele Unite ale Americii au găzduit luna aceasta o reuniune la nivel de lucru cu experţi din China, Franţa, Regatul Unit şi Rusia pentru discuţii, inclusiv reducerea riscurilor strategice, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, transmite vineri Reuters.

Reuniunea celor cinci puteri nucleare, desfăşurată în capitala Egiptului, Cairo, în perioada 13-14 iunie, a fost descrisă de către Departamentul de Stat al SUA ca făcând parte din 'consultările continue în contextul Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT)'. Reprezentanţii celor cinci state - membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU - care au participat la întâlnire sunt experţi din ministerele de externe şi ale apărării.

Ei au 'discutat despre reducerea riscurilor strategice, precum şi despre politica şi doctrinele nucleare', mai menţionează diplomaţia americană. Tratatul NPT, intrat în vigoare în anul 1970, are ca scop să prevină răspândirea în rândul altor state a capabilităţile de producere a armelor nucleare şi le garantează celor 188 de state semnatare dreptul de a dezvolta energia nucleară în scopuri paşnice.

Citește și - Rusia refuză să publice date despre arsenalul ei nuclear, aşa cum a cerut SUA

Rusia a respins, la mijlocul lunii mai, posibilitatea de a publica numărul focoaselor nucleare pe care le deţine conform Tratatului Noul START sau START III, tratat în care Moscova şi-a suspendat participarea în februarie, relatează agenţia EFE.

Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că SUA deţin în total 662 de rachete balistice intercontinentale echipate cu 1.419 focoase nucleare şi a solicitat Rusiei să publice la rândul ei datele asupra arsenalului său nuclear şi de asemenea să revină în tratatul Noul START. "Statele Unite cer Federaţiei Rusiei să revină la respectarea deplină a Tratatului Noul START şi a tuturor măsurilor stabilizatoare de transparenţă şi verificare conţinute" în document, a subliniat într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA.

"Nu, nu o vom face", a răspuns viceministrul rus de externe Serghei Riabkov. "Nu luăm în considerare acest lucru sub nicio formă", a asigurat el, vorbind pe treptele Dumei de Stat, care în aceeaşi zi a denunţat Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat la începutul anilor '90 cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece - NATO şi Pactul de la Varşovia - să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel