Mădălina Ciobanu, în vârstă de19 ani, studiază Jurnalismul și Relațiile publice la o universitate din Regatul Unit. Într-un articol scris de tânăra ziaristă și intitulat "De ce e UK împotriva studenților din România și Bulgaria?", ea face o analiză a sistemului birocratic englez care nu le permite tinerilor din România și Bulgaria să-și găsească un loc de muncă și blamează decalajul impus forțat studenților din țara noastră. Materialul stă sub semnătura tinerei jurnaliste și fost publicat de cotidianul londonez "The Independent" în varianta sa on-line, pe doi ianuarie.
"Chiar dacă sunt membrii ai UE, legea Marii Britanii discriminează studenții din România și Bulgaria. Mădălina Ciobanu, o româncă studentă la University of the West England (UWE), nu apreciază acest sistem", începe articolul pe care De Ce News vi-l redă în continuare integral.
"Studenții români și bulgari care își doresc să facă studii universitare în MB se confruntă cu o situație grea: Regatul Unit le-a extins restricțiile de muncă până în ianuarie 2014.
Yuliya Kosharevska, o bulgăroaică studentă în Bristol, e pasionată de lucrurile pe care le învață, dar are o mare îngrijorare. Nu este vorba de un program prea încărcat la facultate, ci de faptul că se simte constrânsă de o cuantizare birocratică care nu-i permite să muncească.
România și Bulgaria sunt membre ale UE din 2007. Articolul 39 din Tratatul Uniunii Europene le dă dreptul cetățenilor europeni "să-și găsească un job într-o țară fără să aibă nevoie de un permis de muncă". Cu toate astea, țările din UE au dreptul legal de a extinde restricțiile de muncă ale acestor două state, dacă sunt de părere că sunt corespunzătoare din punct de vedere economic, și în afară de MB (Anglia mai precis, deoarece Irlanda și-a ridicat restricțiile anul trecut), bulgarii și românii întâlnesc asemenea opreliști până la un anumit punct și în alte țări din UE.
Potrivit Consiliului Internațional pe Probleme Studențești din Marea Britanie, România și Bulgaria se află în primele zece țări care trimit tineri în MB pentru a urma învățământul superior. Cu 4.652 respectiv 4.615 de studenți în anul academic 2010-2011, aceste numere cel mai probabil vor crește de la an la an. Situația este însă alarmantă, mulți dintre acești studenți luând în considerare găsirea unui job pentru a-și putea autofinanța studiile, care pot dura până la patru ani. Conform România-Insider.com, în Februarie 2012, media salariului net pe economie în România e de circa 340 de euro (£275), iar în Bulgaria de 360 de euro (£292) Astfel, este aproape imperios pentru studenți să-și găsească o slujbă în mai puțin de trei luni de la sosirea lor în MB, pentru a aduna un buget mediu lunar de 400 de lire sterline. Din păcate, mulți sunt nevoiți să renunțe la visele lor și să se întoarcă acasă.
Certificatul de Înregistrare sau Cardul Galben le permite studenților să muncească și să-și achiziționeze locuințe în Anglia. Pentru asta trebuie să aplice trimițând un formular de 15 pagini, dovada identității și adresei, adeverințe bancare, evidența întreținătorului, declarație prin care să arate că nu vor deveni o povară pentru statul britanic și recent introdusa asigurare medicală. Organismul guvernamental care se ocupă de această chestiune se numește Agenția Granițelor MB (UKBA Home Office), și potrivit site-ului instituției, are ca scop "luarea unei hotărâri cu privire la 99% dintre aplicațiile trimise, la șase luni de primirea acestora".
Cum așa era procedura într-adevăr acum trei ani, pe măsură ce numărul aplicanților crește anual, la fel crește și numărul lunilor în care studenții nu au parte de acest document. Actualul timp de așteptare pare să se fi extins la nouă luni în cele mai multe cazuri, dar poate suferi variații. Procesul a devenit o loterie, cei îndeajuns de norocoși sau de persistenți putând stabili întâlniri în persoană la biroul public al UKBA, unde permisul de muncă le va fi eliberat în aceeași zi.
Yuliya, care studiază jurnalismul la UWE, spune: "Este nedrept că noi avem parte de un decalaj în comparație cu ceilalți europeni. Evident, nu putem concura cu studenții din vestul Europei, care primesc sume considerabile de bani de la părinții lor sau chiar de la guvern. Nu-i cerem Angliei să ne înmâneze banii ei, ci vrem doar dreptul de a munci aici, pentru că dorim să ne educăm". UKBA refuză să comenteze pe această temă.
Guvernul Britanic are în mod clar dreptul de a impune reguli așa cum crede de cuviință pentru a proteja cetățenii britanici de un val exagerat de mare de imigranți din Europa de Est. Însă, românii și bulgarii au performanțe bune în MB chiar și în universitățile de top, precum Cambridge și Oxford, și mulți opinează că ei ar trebui să beneficieze în totalitate de statutul lor european".
Despre Mădălina Ciobanu puteți afla mai multe citind propriul ei blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu