Vine sezonul cald, temperaturile sunt deja în creştere şi, în curând, vom pune în funcţiune aparatele de aer condiţionat. Cum facem cu facturile?
Aerul condiţionat nu mai este un lux, ca acum 10 ani. Tot mai mulţi folosesc deja, de ani de zile, aparate de aer condiţionat, cu toate că nu toţi le iau ca să se bucure din plin de ele. Unii le lasă să meargă non stop pe o temperatură medie setată, în timp ce alţii le pornesc din când în când, 5-10 minute, doar cât să facă temperatura mai suportabilă. About.com recomandă câteva metode simple prin care să te bucuri cât mai mult de răcoare, fără să-ţi dai jumătate din salariu pe factura de energie electrică.
Alege aparatul potrivit pentru camera în care-l instalezi. Trebuie să ţii cont de toţi factorii care influenţează temperatura dintr-o cameră, cum ar fi numărul de ferestre şi direcţia din care bate soarele. Un aparat care este prea mare pentru suprafaţa unei camere va consuma mai mult şi, evident, te va costa mai mult.
Aparatul de aer condiţionat este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din locuinţă. Dacă ai unul vechi, ar fi bine să îl înlocuieşti cu unul dintr-o clasă economică superioară. Costă puţin mai mult, dar în câteva veri îţi vei amortiza investiţia.
Instalează un termostat inteligent. Va regla temperatura în funcţie de momentele în care te afli acasă. Sau, mai nou, cumpără un aer condiţionat cu control din telefon, prin aplicaţii smart. Vei fi uimit să vezi cât de mult economiseşti doar datorită acestui "moft"!
Dacă schimbi ferestrele, alege unele cu protecţie solară. Vor reduce cantitatea de căldură absorbită.
Ţine draperiile trase la ferestrele unde bate soarele cel mai tare!
Computerul şi becurile lăsate aprinse produc căldură. Dacă nu mai ai treabă în camera respectivă, închide-le. Altfel, forţezi aerul condiţionat să muncească mai mult pentru răcire şi vei resimţi asta la portofel.
Cei care stau la casă pot planta copaci sau diverşi arbuşti în jurul casei, pentru a face umbră, mai ales pe partea unde bate soarele. Această măsură poate reduce costurile pentru răcire cu până la 30%.
Cu cât o casă este mai închisă la culoare, cu atât va absorbi mai multă căldură. Dacă te gândeşti să o zugrăveşti, să cumperi una nouă sau să construieşti una, zugrăveşte exteriorul în culori deschise. Evită nuanţele de maro şi cenuşiu şi optează, în schimb, pentru alb, galben pai sau vanilie!
Nu în ultimul rând, închide uşile de la camerele pe care nu le foloseşti şi lasă-le deschise doar la cele în care stai, ca să nu arunci, la propriu, banii pe fereastră!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News