O scurgere de informații dezvăluie modul în care China supraveghează disidenții, lansează atacuri cibernetice și folosește propaganda pe rețelele de socializare

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

O postare online a unor documente clasificate chinezești scoate în evidență eforturile de supraveghere informatică pe care China le folosește atât pentru străini, cât și pentru cetățenii chinezi.

O postare online a unor documente clasificate chinezești de la un contractant privat de securitate scoate în evidență eforturile de supraveghere informatică pe care agenția de spionaj a țării le folosește atât pentru străini, cât și pentru cetățenii chinezi.

Documentele scurse arată modul în care autoritățile chineze utilizează aceste instrumente pentru a supraveghea disidenții de peste hotare, pentru a ataca cibernetic alte națiuni și pentru a promova relatări pro-Beijing pe rețelele de socializare.

Conform unor servicii, suma de 15 000 de dolari a permis unui administrații locale din sud-vestul Chinei accesul la un site web al poliției rutiere din Vietnam.

Campaniile de dezinformare și compromiterea conturilor de pe X a costat 100.000 de dolari, iar 278.000 de dolari au fost folosiți pentru a se obține informații personale ale clienților de pe conturi de socializare precum Telegram și Facebook.

Instrumentele de hacking sunt folosite de agenții statului chinez pentru a demasca utilizatorii platformelor de socializare din afara Chinei, cum ar fi X, pentru a pătrunde în e-mailurile lor și pentru a ascunde activitatea online a agenților din străinătate. De asemenea, sunt descrise dispozitive deghizate în prize și baterii care pot fi folosite pentru a compromite rețelele Wi-Fi.

Printre ținte se află etnicii și disidenții din părți ale Chinei care au cunoscut proteste antiguvernamentale semnificative, cum ar fi Hong Kong sau regiunea Xinjiang, puternic musulmană, din vestul îndepărtat al Chinei.

Mai multe ministere ale guvernului indian au fost vizate în 2021, și au dezvăluit documentele, în timpul apogeului disputei de frontieră dintre China și această țară, potrivit India Today.

Sursa scurgerii nu este cunoscută. Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Postarea a zeci de documente la sfârșitul săptămânii trecute și investigația ulterioară au fost confirmate de doi angajați ai firmei care a pierdut informațiile, I-Soon, cunoscută sub numele de Anxun în mandarină, care are legături cu Ministerul Securității Publice.

Analiștii consideră că descărcarea de informații este extrem de importantă, chiar dacă nu dezvăluie niciun instrument deosebit de nou sau puternic. Acesta include sute de pagini de contracte, prezentări de marketing, manuale de produse și liste de clienți și angajați.

Documentele arată că, aparent, I-Soon a spart rețele din Asia Centrală și de Sud-Est, precum și din Hong Kong și din insula Taiwan, pe care Beijingul o revendică ca teritoriu al său.

I-Soon și poliția chineză investighează modul în care au fost divulgate fișierele, au declarat cei doi angajați ai I-Soon pentru The Associated Press.

Unul dintre angajați a declarat că I-Soon a organizat miercuri o întâlnire în legătură cu scurgerea de informații și că li s-a spus că nu va afecta prea mult afacerile și că "vor continua să lucreze în mod normal". 

Sursa scurgerii nu este cunoscută. Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Jon Condra, analist la Recorded Future, o companie de securitate cibernetică, a calificat-o drept cea mai importantă scurgere de informații legată vreodată de o companie "suspectată de a furniza servicii de spionaj cibernetic și de intruziune țintită pentru serviciile de securitate chineze".

El a precizat că printre organizațiile vizate de I-Soon - potrivit materialului divulgat - se numără guverne, firme de telecomunicații din străinătate și companii de jocuri de noroc online din China.

Instrumentele I-Soon par a fi folosite de poliția chineză pentru a reduce disidența pe rețelele de socializare din străinătate și pentru a le inunda cu conținut pro-Beijing. Autoritățile pot supraveghea direct platformele de socializare chinezești și le pot ordona să elimine postările antiguvernamentale. Dar nu au această capacitate pe site-urile din străinătate, precum Facebook sau X, unde milioane de utilizatori chinezi se adună pentru a se sustrage supravegherii și cenzurii de stat.

'Există un interes uriaș din partea guvernului chinez pentru monitorizarea și comentariile din social media', a declarat Mareike Ohlberg, cercetător senior în cadrul Programului Asia al German Marshall Fund. Ea a analizat unele dintre documente, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel