Senatoarea indigenă Lidia Thorpe a fost forțată să refacă jurământul de credință după ce președintele Senatului a intervenit și alții au exprimat critici.
Senatoarei indigene Lidia Thorpe i s-a spus să repete luni jurământul de credință, după ce a descris-o inițial pe regină drept „colonizatoare”.
Thorpe, o senatoare a Verzilor, a fost certată de colegii ei parlamentari. Unul dintre ei a strigat, în plen: „Nu ești senator dacă nu o faci cum trebuie”.
Thorpe a lipsit din parlament săptămâna trecută, când alți senatori au depus jurământul oficial, așa că și-a depus jurământul luni dimineață. Mergând spre pupitrul Senatului, cu pumnul drept ridicat în aer, Thorpe a fost rugată să recite cuvintele scrise pe un cartonaș.
„Eu, suverana Lidia Thorpe, jur solemn și sincer că voi fi credincioasă și cu adevărat loială față de maiestatea sa, regina Elisabeta a II-a ,care ne-a colonizat”, a spus ea, potrivit The Guardian.
Cuvântul „colonizare” nu este în jurământul formal.
Președintele comisiei de Muncă a Senatului, Sue Lines, a intervenit, în timp ce alți senatori au exprimat critici și au început să strige la Thorpe.
„Vi se cere să recitați jurământul așa cum este imprimat pe card”, i-a spus Lines senatoarei Verzilor. „Vă rog să recitați jurământul.”
Thorpe s-a întors să vorbească cu un senator laburist din spatele ei, care a părut să-și expună și alte critici, înainte de a repeta jurământul așa cum era tipărit.
Un alt senator a fost auzit spunând „nimănui nu îi place”.
Thorpe a postat ulterior pe Twitter „suveranitatea nu a fost cedată”, în timp ce a împărtășit o fotografie a jurământului ei.
Secțiunea 42 din Constituția Australiei prevede că „fiecare senator și fiecare membru al Camerei Reprezentanților trebuie să depună și să se subscrie” jurământului înainte de a-și ocupa locul.
Dar profesoara Anne Twomey, un expert constituțional la Universitatea din Sydney, a spus că este la latitudinea parlamentului să decidă dacă refuzul depunerii jurământului ar împiedica pe cineva să-și preia locul ca senator.
„Deoarece aceasta este o procedură internă în Parlament, mă îndoiesc că ar fi „justiciabilă” – adică nu cred că este ceva care ar putea fi pus în aplicare în fața unei instanțe”, a spus ea pentru Guardian Australia.
„Este o datorie a președinților Camerelor să pună în aplicare articolul 42.”
Twomey a spus că Thorpe ar fi putut decide să nu-și ocupe locul, dacă nu era pregătită să jure credință Reginei.
„Eșecul de a face acest lucru ar însemna că nu ar putea să stea sau să voteze. Ea ar avea dreptul la alte privilegii... Cu toate acestea, dacă nu ar participa timp de două luni consecutive, locul ei ar deveni vacant conform articolului 19 din Constituție”, a spus ea.
Ministrul adjunct pentru republică, Matt Thistlethwaite, a declarat săptămâna trecută ziarului Nine că a jura credință Reginei este „arhaic și ridicol”.
„Nu reprezintă Australia în care trăim și este o dovadă suplimentară a motivului pentru care trebuie să începem să discutăm despre a deveni o republică cu propriul nostru șef de stat”, a spus el. „Nu mai suntem britanici.”
Cu toate acestea, conform constituției australiene, toți senatorii și parlamentarii trebuie să jure credință Reginei și moștenitorilor și succesorilor ei. Prevederea nu poate fi schimbată fără un referendum, despre care Thistlethwaite a spus că se va face doar ca parte a unei mișcări mai ample spre o republică, într-un viitor mandat de guvernare.
Thorpe a descris luna trecută Australia drept un „proiect colonial” și a spus că steagul național nu o reprezintă.
„Reprezintă colonizarea acestor pământuri și nu are permisiunea de a fi ancorat aici, nu a existat consimțământ, nu a existat niciun tratat, așa că steagul nu mă reprezintă”, a spus ea în cadrul emisiunii The Project, de la Channel 10.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci