O sondă spațială va ciocni asteroidul Didymos, în 26 septembrie, cu 6,6 km/s. Poți urmări live misiunea. Tot ce se va vedea va depinde de tehnologia românească

foto pexels
foto pexels

Agenţia Spaţială Română (Romanian Space Agency - ROSA) anunță că puteți urmări live devierea unui asteroid, în cadrul unei misiuni spaţiale internaţionale, la care România este parte.

Pe 26 septembrie, o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internațional de deviere a traiectoriei unui asteroid pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi prin această metodă. România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a acestei misiuni, arată ROSA

”65803 Didymos este un asteroid clasificat potențial periculos, format din asteroidul principal și satelitul acestuia, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care va impacta satelitul asteroidului pe 26 septembrie 2022 în condiții care nu prezintă niciun risc pentru Pământ și cea europeană HERA care va observa dacă am reușit sau nu devierea asteroidului, precum și modificări ale suprafeței acestuia” mai arată sursa citată. 

Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie și este transmis online, conform programului de mai jos:

17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală) transmisiune live de la sonda NASA DART

18:00 EDT (27 septembrie, 1:00 ora locală) emisiunea live începe, acoperind impactul DART cu asteroidul Dimorphos

19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală) ora la care este planificat impactul propriu-zis

20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală) conferință de presă

DART va lovit asteroidul cu o viteză de 6,6 km/s

”Pe 26 septembrie (dimineața zilei de 27, în România), DART va intra în coliziune cu asteroidul mai mic din cadrul sistemului binar Didymos, lovindu-l cu o viteză de 6,6 km/s. Oamenii de știință se așteaptă ca sistemul de asteroizi să își mențină orbita neschimbată în jurul Soarelui. În schimb, asteroidul Dimorphos, cu un diametru de 160m, își va modifica orbita în jurul asteroidului Didymos, cu un diametru de 780m. Schimbarea va fi una mică - o fracțiune dintr-un procent - dar observabilă. Există de asemenea numeroase necunoscute cu privire la acest sistem de asteroizi - cum ar fi masa exactă a asteroidului Dimorphos, compoziția și structura sa internă - precum și dimensiunea și forma carterului care va rezulta în urma coliziunii cu DART.

Astfel, în noiembrie 2024, va porni spre sistemul Didymos misiunea Hera din partea Agenției Spațiale Europene (ESA). Aceasta va evalua ”scena crimei” spre finalul anului 2026.

În cadrul misiunii europene Hera, România are o contribuție importantă, prin intermediul a mai mulți reprezentanți industriali și instituționali.

”Faptul că ESA a selectat entități românești în apelurile competitive pentru participare la misiunea Hera este o dovadă a creșterii capabilităților din țară, precum și a eforturilor depuse de ROSA în ultimii ani de a stimula participarea la programele ESA”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

Tehnologia românească va fi ”ochii” misiunii Hera

”Componente realizate în țara noastră vor fi „ochii” misiunii Hera, fără de care aceasta nu s-ar putea ghida și manevra corect. Practic, tot ce va vedea satelitul misiunii și felul în care sunt interpretate datele pentru a se ghida spre destinație, va depinde de tehnologia românească, la care lucrează în prezent specialiști ai companiei GMV România. Parte a unui consorțiu internațional, filiala românească a GMV este responsabilă de procesarea de imagini, ghidarea pe bază de altitudine, identificarea și izolarea erorilor, navigația bazată pe procesare de imagine a satelitului principal al Hera, dar și a unei sonde mai mici, care se va apropia mai mult de asteroid - Juventas - unul dintre primii doi cubesats deepspace ai Agenției Spațiale Europene (ESA)” continuă sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel