O stație de energie solară, făcută în spațiu, ar putea deschide calea pentru energie constantă

foto: Freepik
foto: Freepik

O companie care speră să lanseze prima fermă solară în spațiu a depășit o etapă critică cu un prototip pe Pământ.

Space Solar, cu sediul în Oxfordshire, plănuiește să alimenteze cu energie peste un milion de locuințe până în anii 2030, cu ajutorul unui complex de oglinzi și panouri solare cu o lățime de un kilometru care orbitează la 35.000 de km deasupra planetei.

Dar designul său super-eficient pentru recoltarea constantă a luminii solare - numit CASSIOPeiA - necesită ca sistemul să se rotească spre soare, indiferent de poziția acestuia, trimițând în același timp energie către un receptor fix la sol.

Acest lucru a fost demonstrat pentru prima dată la Universitatea Queen's din Belfast, unde un fascicul fără fir a fost "dirijat" cu succes într-un laborator pentru a aprinde o lumină.

Martin Soltau, fondatorul companiei, a declarat pentru Sky News într-un interviu exclusiv: "Aceasta este o premieră mondială. Putem obține energie tot timpul. Acest lucru va avea cu adevărat un impact substanțial asupra viitoarelor noastre sisteme energetice".

Panourile solare captează de 13 ori mai multă energie în spațiu decât la sol, deoarece intensitatea luminii este mai mare și nu există atmosferă, nori sau noapte.

"Acesta este motivul pentru care guvernul este atât de entuziasmat de perspectiva energiei solare din spațiu"

Chiar dacă o parte din energie ar fi pierdută în momentul în care este transmisă înapoi pe Pământ și conectată la rețeaua electrică, aceasta ar depăși cu mult producția de energie solară la sol.

Dar tocmai producția de energie 24 de ore din 24 face ca energia solară spațială să fie atât de atractivă.

În prezent, energia nucleară și turbinele cu gaz furnizează energia de bază pentru rețeaua electrică, dar produc deșeuri radioactive și, respectiv, dioxid de carbon.

"Acesta este motivul pentru care guvernul este atât de entuziasmat de perspectiva energiei solare din spațiu", a declarat Soltau.

"Nu numai că este foarte capabilă, în sensul că ajută la eficientizarea funcționării întregului sistem energetic, dar și costul (al energiei electrice) este de aproximativ un sfert din cel al energiei nucleare", mai spune acesta.

Până de curând, orice gând de a construi o stație de energie solară de 2.000 de tone în spațiu a fost considerat science-fiction.

Dar Soltau a dezvăluit că firma este în discuții cu SpaceX pentru a folosi Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată.

Se estimează că ar fi necesare 68 de lansări pentru a transporta un kit de piese care ar fi apoi asamblate de roboți într-o stație de energie pe orbită.

"Este o schimbare completă a jocului. Vom putea face lucruri în spațiu care nu erau fezabile nici măcar cu un deceniu în urmă", a spus Soltau, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel