O statuie a reginei Elisabeta a II-a „nu seamănă cu ea în niciun fel”

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

O statuie din bronz a reginei Elisabeta a II-a, alături de prințul Philip și corgii ei, se află în centrul unei controverse legate de modul în care cea mai longevivă monarhă a Marii Britanii ar trebui să fie portretizată în artă.

O sculptură din Belfast a dus un expert să sugereze că un set de pitici de grădină ar fi fost o opțiune mai bună. Criticii sunt dezamăgiți (deși corgii sunt bine realizați). Dezvelită sâmbătă, în Belfast, cu ocazia aniversării a doi ani de la moartea reginei, statuia a fost ridiculizată pentru că nu seamănă cu regina „în niciun fel”, scrie The Times.

Sculptura o prezintă pe Regina Elisabeta a II-a purtând o eșarfă pe cap și având o geantă în mână, fiind amplasată în Grădinile Castelului Antrim, în fața a doi corgi și a unei statui deja existente a prințului Philip.

Consiliul local al orașului Antrim și Newtownabbey a postat fotografii de la eveniment pe rețelele de socializare, însă acestea au atras critici în comentarii, care ulterior au fost dezactivate.

Richard Morris, un istoric și critic de artă, a declarat: „Eram destul de confuz cu privire la cine ar trebui să fie. Nu există nicio asemănare”. Morris a adăugat: „Critica mea este că nu reușește să transmită emoție. Seamănă mai degrabă cu o ilustrație dintr-o revistă. Cred că arta bună implică comunitatea, iar dacă te uiți pe rețelele de socializare la ce spun oamenii despre acest grup de statui, majoritatea le consideră niște monstruozități”.

Vera McWilliam, consilieră a orașului Antrim și Newtownabbey, a declarat pentru BBC News NI: „Trebuie să fim sinceri, nu seamănă deloc cu regina”. Acest sentiment a fost împărtășit și de criticii de pe internet, unii afirmând că statuia o face pe Elisabeta să semene cu Mrs. Doubtfire. Alții au criticat forma feței, postura și cizmele.

O persoană a întrebat dacă sculptura a fost realizată de același artist care a creat bustul lui Cristiano Ronaldo de la aeroportul Madeira, care a generat o reacție similară în momentul dezvelirii sale, în 2017.

Dr. Tessa Dunlop, istoric, a subliniat: „Uneori, cel mai bine este să aștepți puțin înainte de a ridica un monument. Statuia din Antrim sugerează o imagine domestică, iar eu nu cred că, pe termen lung, aceasta va fi moștenirea reginei”.

Cu toate acestea, au existat și opinii pozitive, inclusiv din partea lui Paul Dunlop, viceprimarul orașului Antrim și Newtownabbey, care a participat la eveniment. El a spus: „Ține de gustul personal, fiecare are propria opinie, dar ceea ce contează este ceea ce reprezintă sculptura”.

Unii și-au exprimat simpatia pentru artistul Anto Brennan. Câțiva vizitatori au sugerat că sculptura o înfățișează pe regină așa cum și-ar fi dorit ea să fie amintită. „Au surprins regina așa cum era când era tânără. Cred că atât ea, cât și Prințul Philip ar fi foarte încântați de statuie. Iar corgii sunt absolut adorabili”, au declarat doi vizitatori ai castelului din Magherafelt.

Sculptura a fost realizată de artistul Anto Brennan, cunoscut pentru crearea seturilor de șah care imită politicieni nord-irlandezi. Propunerea de a comanda o sculptură a regretatei regine și a câinilor ei, rasa corgie, a fost făcută în ianuarie anul trecut, pentru a însoți statuia din bronz a prințului Philip, deja existentă în Grădinile Parterre.

O purtătoare de cuvânt a consiliului a spus că reacțiile față de noua lucrare au fost „în general pozitive”, adăugând că „arta poate genera opinii diverse, dar este important să subliniem că sculptura a fost primită călduros de majoritatea celor care au văzut-o personal”.

Deși rețelele de socializare pot amplifica opiniile negative, consiliul încurajează toată lumea să viziteze Grădinile Castelului Antrim și să vadă statuia cu ochii lor. Brennan nu este primul artist care stârnește controverse cu portretizările reginei Elisabeta.

În 1998, Justin Mortimer a dezvăluit un portret abstract al reginei, care a dus la un titlu celebru în Daily Mail: „Artistul nebun a decapitat regina”. Totuși, pentru critici, punctul culminant al sculpturii rămân corgii, care sunt bine realizați, dar relația dintre celelalte personaje lasă de dorit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel