O stea cu miez metalic descoperită în Univers, fenomen inexplicabil pentru cercetători

foto: Stația EMS
foto: Stația EMS

Steaua „Barbenheimer” sfidează orice explicație logică.

Cercetătorii au făcut o descoperire fascinantă în universul îndepărtat, dezvăluind o stea străveche denumită „Barbenheimer”, care a adăpostit în miezul său un amestec de elemente unic. Această stea a părut să-și încheie ciclul de viață într-un mod neobișnuit, servind ca mamă pentru o altă stea. Revela'ia a venit în urma unui studiu detaliat care a investigat o stea gigantică roșie îndepărtată, cunoscută sub numele de J0931+0038, scrie IFL Science.

Elemente grele în exces

Deși J0931 a fost detectată pentru prima dată în 1999, abia acum cercetătorii au avut ocazia să analizeze în profunzime această minunăție cosmică. Utilizând datele colectate de la Sloan Digital Sky Survey și în urma mai multor observații prin telescoapele din New Mexico și Chile, o echipă de oameni de știință a descoperit că J0931 avea o compoziție chimică total neobișnuită, caracterizată prin prezența unei concentrații semnificative de elemente grele.

O echipă de cercetători a reconstituit procesul de formare al stelei J0931, ajungând la concluzia că aceasta se trage din rămășițele unei stele mai mari care a explodat cu aproximativ 13 miliarde de ani în urmă. Este posibil ca metalicitatea sau compoziția chimică a stelei-mamă să fi fost similară cu cea a lui J0931 înainte de acest eveniment. J0931 se distinge prin trei caracteristici distincte de metalicitate: nivele reduse ale elementelor mai ușoare, cantități semnificative de elemente de greutate medie și o abundență de elemente mai grele. Această combinație unică este în totală contradicție cu modelele obișnuite observate până în prezent.

În general, majoritatea stelelor au niveluri mai ridicate ale elementelor mai ușoare și niveluri mai scăzute ale elementelor de greutate medie și grele. Explicația convențională pentru această distribuție este că stelele sunt preponderent compuse din hidrogen și heliu, care se combină în nucleele lor pentru a genera elemente mai grele. Cu toate acestea, metalicitatea stelei J0931 sfidează aceste modele tradiționale de formare a elementelor. Cercetările sugerează că rămășițele stelei Barbenheimer ar putea fi responsabile pentru metalicitatea neobișnuită a lui J0931.

Această descoperire este cu atât mai surprinzătoare cu cât nu se credea că e posibil ca stelele din primele etape ale universului să supraviețuiască suficient de mult timp pentru a produce concentrații atât de mari de elemente grele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel