O stea din constelația Cassiopeia a explodat zilele trecute. Pământenii din emisfera nordică o pot vedea cu ajutorul telescoapelor.
Potrivit rapoartelor din The Astronomer's Telegram, o stea din regiunea constelației Cassiopeia tocmai a devenit nova, iar strălucirea este încă vizibilă pe cerul nopții. Dacă locuiți în emisfera nordică și aveți chiar și un telescop de amatori, strălucirea poate fi observată.
Prima observare a fost făcută la 18 martie 2021 de astronomul amator Yuji Nakamura din prefectura Mie din Japonia. În patru cadre capturate folosind un obiectiv de 135 de milimetri și o expunere de 15 secunde, a fost vizibilă o strălucire puternică de magnitudine 9,6 în locul în care nu ar fi trebuit să fie ceva. Descoperirea a fost raportată la Observatorului Astronomic Național din Japonia, iar oamenii de știință s-au concentrat pentru a afla ce se întâmplă.
Folosind telescopul Seimei al Universității Kyoto, astronomii de la NAOJ și Universitatea Kyoto au efectuat observații spectroscopice și au folosit telescopul de 0,4 metri de la Universitate pentru observații fotometrice multicolore. Ei au confirmat că evenimentul este într-adevăr ceea ce clasificăm ca o nouă clasică, cea mai comună dintre exploziile stelare, și i-au dat numele V1405 Cas.
O nova clasică nu este o explozie a unei stele masive, ci o explozie pe suprafața unei stele de tip pitică albă cu un însoțitor binar pe o orbită strânsă. Pe măsură ce cele două stele se rotesc una în jurul celeilalte, pitica albă, densă și mică, sifonează hidrogen de la cealaltă stea. Acest hidrogen ajunge în atmosfera stelei mai mici, unde este încălzit. Când hidrogenul se încălzește și este suficient de dens, fuziunea nucleară este declanșată pe suprafața piticei albe, eliberând o cantitate extraordinară de energie care evacuează exploziv hidrogenul ars în spațiu.
Nu este clar ce stea a produs explozia V1405 Cas, dar există supoziția potrivit căreia steaua variabilă eclipsantă (binară) CzeV3217, care se află la o distanță aproximativă de 5.500 de ani lumină de sistemul solar. Observații suplimentare îi vor ajuta pe astronomi să înțeleagă mai bine nova și să confirme că sursa este într-adevăr CzeV3217. Deoarece astfel de evenimente de explozie stelară sunt atât de imprevizibile, nu sunt întotdeauna ușor de identificat, astfel încât descoperirea V1405 Cas este destul de interesantă, informează Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News