Consilierii locali vor decide schimbarea denumirii unei străzi din Cluj-Napoca care poartă numele poetului Radu Gyr. Strada ar urma să poarte numele lui Szervatiusz Jeno.
Propunerea de schimbare se face ca urmare a sesizării Ministerului Afacerilor Interne de către Institutul Național pentru Studirea Holocaustului din România Elie Wiesel că nu s-ar respecta legea privind interzicerea simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, informează Monitorul Cluj.
Solicitarea vine pe fondul ”legii antilegionare” care precizează că „Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice", (OUG 31/2002)”.
Poetul Radu Gyr, dramaturg, eseist, gazetar român, iar o perioadă asistent universitar, a fost un apropiat al Mișcării Legionare, fiind autorul imnului neoficial al Mișcării precum și a altor cântece legionare.
„În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul regimului antonescian (septembrie 1940 – ianuarie 1941), Radu Gyr (pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost comandant legionar și director general al teatrelor. Propunem înlocuirea denumirii «strada Radu Gyr» cu denumirea strada «Szervatiusz Jeno», denumire care a fost atribuită unei străzi proiectate în documentația de urbanism PUZ – Gheorgheni Est – Cartodrom – ansamblul imobiliar pentru MapN, dar care între timp a fost schimbată", scrie în referatul de aprobare al proiectului.
Noua stradă va urma să-i poarte numele lui Szervatiusz Jeno, un fost un sculptor maghiar din România, născut în 1903 la Cluj, în perioada în care Transilvania era parte a Austro-Ungariei.
Radu Gyr a fost arestat și condamnat la moarte de către comuniști pentru poezia-manifest Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane, considerată de autorități drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului. În închisoarea din Aiud, Radu Gyr a fost supus unui regim de detenție deosebit de aspru. Pedeapsa cu moartea i-a fost comută la 25 de ani de muncă silnică iar în 1964 beneficiază de amnistie, urmând să se stingă din viață în 1975.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News