O structură antică descoperită de-a lungul Nilului este cel mai vechi sistem hidraulic cunoscut / foto

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Niște structuri antice de stâncă aflate de-a lungul râului Nil, în Sudan, par să reprezinte cel mai vechi sistem hidraulic cunoscut de acest gen.

Noile descoperiri sugerează că oamenii care trăiau în vechiul imperiu Nubia din nordul Sudanului manipulau râul în avantajul lor încă de acum 3.000 de ani, conform Science Alert.

Structurile sunt rigide, așezate perpendicular pe un țărm sau mal, iar oamenii încă le folosesc pentru a manipula fluxul de apă și nămol.

Se credea că râul Galben din China a avut cele mai vechi astfel de sisteme cunoscute din lume.

Cercetătorii din Australia și Regatul Unit au găsit dovezi că nubienii foloseau aceste structuri cu 2.500 de ani înainte ca fermierii din China să facă același lucru.

Folosind date prin satelit, cercetări locale și studii anterioare, echipa a dezvăluit sute de structuri care încă se află în Sudan până în prezent.

Unele sunt îngropate sub apele Nilului, în timp ce altele se află pe fostele albii ale râurilor din regiune.

Forma, orientarea și dimensiunea lor spun multe despre posibilele lor scopuri.

Cercetătorii bănuiesc că au fost folosite pentru a capta nămol fertil, pentru a iriga pământul, pentru a limita eroziunea malurilor, pentru a se apăra împotriva inundațiilor sezoniere, pentru a crea bazine de pescuit optime sau pentru a bloca furtunile de nisip.

Sistemul este atât de eficient, încât este încă folosit de localnici, deși nu în aceleași locuri. Schimbările climatice din ultimele trei milenii au modificat semnificativ fluxul Nilului în această regiune.

„Această tehnologie hidraulică incredibil de longevivă a jucat un rol crucial în a permite comunităților să cultive alimente și să prospere în peisajele provocatoare ale Nubiei de peste 3.000 de ani”, a spus arheologul Matthew Dalton de la Universitatea din Australia de Vest.

Practica instalării acestor structuri de-a lungul Nilului a fost considerată a fi modernă, datând de la începutul secolului al XIX-lea.

Din păcate, structurile găsite în apropierea siturilor arheologice din Nubia sunt adesea scufundate în canale active, ceea ce înseamnă că nu pot fi datate corespunzător.

Cu toate acestea, cele care există pe albia uscată a râului, în apropierea unui oraș antic cunoscut sub numele de Amara West, au fost datate acum cu o vechime cuprinsă între 3.000 și 3.300 de ani.

Cercetătorii bănuiesc că structurile au fost construite pentru a susține comunități mari într-o regiune în care fluxul Nilului nu a fost la fel de puternic sau consistent ca în Egipt.

Structurile ar fi făcut posibilă viețuirea în regiune, mai ales dacă fluxul Nil era mai scăzut, așa cum indică înregistrările climatice.

Totuși, în jurul anului 1000 î.Hr., climatul uscat al regiunii nu a mai fost prea ospitalier, iar majoritatea acestor structuri au fost ruinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel