Specialiștii spun că în urmatoarea perioadă ar trebui să ne așteptăm să se producă o superfurtună solară, precum cea care a avut loc în 1959, informează The Independent.
Un astfel de fenomen se produce la interval de 100-200 de ani și poate să afecteze sateliții Pământului, producând daune ale sistemelor de comunicații și să perturbări ale traficului aerian și al navigației.
Experții avertizează că acum suntem mult mai vulnerabili decât în urmă cu un secol, din cauza mijloacelor de comunicare moderne, care ar putea fi grav afectate.
Din nefericire, o astfel de superfurtună nu poate fi anticipată cu mai mult de 30 de minute înainte de a se produce.
În 1989 a avut loc o furtună solară minoră, dar care a afectat considerabil transformatoarele electrice de pe teritoriul Canadei. Mini-furtunile solare din anii 1956, 1972, 1989 și 2003 au dus la creșterea semnificativă a nivelului radiațiilor atmosferice.
"O superfurtună solară va fi o provocare, dar nu un cataclism. Cele mai mari două provocări pentru guvernul fiecărui stat sunt numărul mare de sisteme afectate și urgențele care ar putea apărea odată cu evoluția tehnologiilor, ceea ce le face mult mai vulnerabile. Mesajul nostru este 'Nu vă panicați, dar pregatiți-vă'. O superfurtună solară se va produce într-o bună zi și trebuie să fim pregătiți pentru ea", avertizează experții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu