Activistă de mediu confruntă Greenpeace: Să renunțe la opoziția neștiințifică față de energia nucleară

FPTO: Captura video Twitter @Ia Anstoot
FPTO: Captura video Twitter @Ia Anstoot

Tinerii sunt tot mai activi și vocali pe problemele legate de mediu. Suedeza Ia Aanstoot a lansat o scrisoare deschisă celor de la Greenpeace.

O activistă pentru mediu de numai 18 ani, participantă la gervele inițiate de Greta Thunberg, a cerut organizației Greenpeace să renunțe la campania sa ”demodată și neștiințifică” împotriva energiei nucleare în UE, scrie The Guardian, citat de G4Media.

Astfel, în aprilie, grupul de campanie pentru protecția mediului a anunțat că va face apel împotriva deciziei Comisiei Europene de a include energia nucleară în sistemul său de clasificare a finanțării durabile.

Această "taxonomie" este concepută ca un ghid pentru investitorii privați care doresc să finanțeze proiecte ecologice, având ca scop stimularea investițiilor în domeniul mediului.

Ia Aanstoot, din Suedia, care a participat timp de trei ani la mișcarea de greve școlare de vineri, inițiată de Greta Thunberg, a declarat că provocarea legală a Greenpeace servește intereselor combustibililor fosili în locul acțiunii pentru climă.

Împreună cu militanți din alte cinci țări ale UE, Ia Aanstoot a lansat campania "Dear Greenpeace”, prin care cere ONG-ului ”să renunțe la opoziția de modă veche și neștiințifică față de energia nucleară și să ni se alăture în schimb în lupta împotriva combustibililor fosili”.

Fără taxonomie pentru energia nucleară

În această săptămână, Ia Aanstoot a depus documente la Curtea de Justiție a UE, solicitând să devină ”parte interesată” în viitoarea bătălie juridică dintre Comisia Europeană și Greenpeace.

Dacă instanța aprobă cererea, ea și alți militanți pro-nucleare vor putea depune mărturie în favoarea energiei nucleare.

Greenpeace a susținut că sistemul de clasificare al UE este o ”spălare de bani” care permite centralelor nucleare să primească bani care, altfel, ar fi mers către energiile regenerabile.

Avocații ONG-ului au declarat că energia nucleară cauzează ”daune semnificative mediului” și, prin urmare, nu ar trebui inclusă în taxonomie.

"Mai mult de o treime din energia curată din UE este energia nucleară, așa că moțiunea Greenpeace de a scăpa de ea este foarte dăunătoare, cred eu.

Și cu siguranță aș prefera să lucrez împreună cu Greenpeace pentru a scăpa de combustibilii fosili. Dar când luptă în mod activ împotriva unui instrument atât de mare și de util precum energia nucleară, nu simt că pot lucra cu ei”, a declarat Ia Aanstoot.

Ea s-a alăturat altor tineri militanți din Polonia, Suedia, Franța, Finlanda și Țările de Jos.

Citește și: „Faceţi presiune!, îndeamnă Greta Thunberg la cinci ani de la debutul protestelor pentru climă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel