EXCLUSIV  VIDEO - O tânără de 19 ani a provocat un accident cu maşina de şcoală. Examinatorul, rănit grav. Titi Aur: Vinovatul este unul singur

Accident cu mașina de școală, ce spune Titi Aur/ foto captură video
Accident cu mașina de școală, ce spune Titi Aur/ foto captură video

O tânără în vârstă de 19 ani a provocat un accident rutier chiar în timp ce dădea examen pentru permisul de conducere. În urma examenului, atât maşina de şcoală, cât şi cea lovită au suferit daune însemnate, iar examinatorul a fost preluat de o ambulanţă şi dus la spital. 

Deşi situaţia în care s-a produs accidentul pare una simplă, tânăra nu a avut niciun fel de reacţie. Cursanta a semnalizat la stânga, însă nu a și frânat când a ajuns în intersecție şi nu a mai acordat prioritate maşinii care circula din sens opus. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată că celălalt șofer nu a avut nici o șansă să evite accidentul. Impactul cu autoturismul care circula regulamentar a fost violent. Martora de pe bancheta din spate și polițistul examinator au fost grav răniți, scrie Digi24.

Se pare, însă, că tânăra era o cursantă chiar bună, conform instructorului său. 

"Chiar am lăudat-o în ultimele două săptămâni la ședințele pe care le-am făcut de conducere, nu m-am gândit niciun moment că va pica examenul, nu să se întâmple ce s-a întâmplat. Mi-au spus că nu au văzut mașina care a venit din faţă, nu se vede nicio frânare, nimic. Ei știu ce a fost acolo", a declarat Claudiu Radu, instructor auto.

Youtube video image

Cine este vinovat 

Titi Aur, fost pilot de raliuri şi expert în conducere defensivă, a făcut câteva comentarii asupra accidentului. 

"Nu pot să spun exact dacă examinatorul are sau nu vină în această situaţie, dacă trebuia sau nu să acţioneze. Dar aici vinovatul nu poate fi decât sistemul de pregătire. Se dovedeşte încă o dată ceea ce tot spun eu, şi nu numai eu, că de fapt cursanţii pleacă insuficient pregătiţi din şcoala de şoferi. Adică ştiu să bage în viteză, să plece de pe loc, iar dacă semnalizează şi opresc roata la stop, lasă că mai învaţă pe urmă. Acest sistem superficial de pregătire scoate şi câte un caz extrem din când în când, ca acesta. Cursanta a făcut manevra pentru că, din punctul meu de vedere, în sistemul ei de pregătire nu s-a insistat pe astfel de situaţii. Vezi că, uite ce se poate întâmpla, vezi că dacă, tot felul de lucruri din acestea. E o situaţie banală, simplă, doar că ea fiind şi stresată la examen, când examinatorul i-a spus să facă stânga, a tras de volan la stânga. Din punctul meu de vedere, vorbim de un cursant nepregătit. Iar în această situaţie, cu accident şi victime. Din păcate, foarte mulţi trec de faza asta, de examen, şi fac pe stradă astfel de lucruri. E greu, oricum, să dăm un verdict. Dar sistemul de pregătire este la limita de jos, sau sub limită. Nu se fac lucruri importante. La conducere defensivă vorbim de pericole efective şi potenţiale. Pericolul efectiv este când vezi un om, o maşină, o căruţă, un biciclist, care se poate transforma într-un obstacol. Cele potenţiale sunt cele pe care nu le vezi, dar care pot să apară. Aici, în situaţia asta, avem un pericol efectiv. Dacă îi sărea un copil cu bicicleta de după colţ, era ceva de anticipat. Dar aici era un pericol efectiv, venea o maşină din faţă. Cea de la volan, cursanta, cu emoţii, alături de un examinator nepregătit, a provocat accidentul", a declarat Titi Aur pentru DC NEWS. 

Calităţile pe care trebuie să le aibă examinatorii

"Ca să pregătim bine şoferii, trebuie să pregătim instructorii bine. După asta, trebuie să avem şi examinatori bine pregătiţi. Care să ştie două lucruri: ce să urmărească la examen şi cum să reacţioneze în cazul în care cursantul face o nefăcută, ca acum. Dacă cel care era examinator a stat în faţă, i-a spus să vireze, şi nu a reacţionat în niciun fel, înseamnă că nu e pregătit să stea în dreapta. Dacă ar fi să fac eu legea, examinatorul ar trebui să aibă cel puţin trei calităţi principale: 

1. Să aibă atestat de instructor, să fie pregătit. 

2. Să ştie ce are de examinat, inclusiv lucruri de conducere defensivă, ca să vadă dacă elevul este pregătit să meargă pe stradă. 

3. Să aibă instinct, să îşi dea seama dacă un cursant este pregătit de când se urcă la volan. Se vede după cum îşi aşează scaunul, după cum pune mâna pe volan. Examinarea se face la examen, normal, dar trebuie să ai acel instinct, ca să ştii cum reacţionezi la fiecare. 

La noi, sigur examinatorii nu au atestat de instructori şi nu au partea de condus defensiv", a mai precizat Titi Aur. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel