O treime din britanici vor fi la limita bugetelor din cauza facturilor umflate și a combustibililor scumpi.
Aproape o treime din gospodăriile din Regatul Unit se vor confrunta cu sărăcia în această iarnă, după ce vor fi plătite facturile la energie, care urmează să crească din nou în ianuarie, susțin experții. Aproximativ 10,5 milioane de gospodării se vor afla în sărăcia energetică în primele trei luni ale anului viitor, potrivit estimărilor End Fuel Poverty Coalition (EFPC) publicate marți, ceea ce înseamnă că veniturile lor după ce au plătit pentru energie vor scădea sub pragul sărăciei.
Guvernul definește sărăcia drept venitul gospodăriilor mai mic de 60% din media Regatului Unit, care a fost de 31.000 de lire sterline în 2021, potrivit statisticilor oficiale. Predicțiile se bazează pe noi estimări ale companiei de cercetare Cornwall Insight, publicate tot marți, care arată că factura medie a energiei casnice este de așteptat să atingă 3.582 lire sterline pe an din octombrie și 4.266 lire sterline din ianuarie - echivalent cu aproximativ 355 de lire mai mult pe lună.
Prognoza lunii ianuarie reprezintă o creștere cu 116% a facturilor la energie față de nivelurile actuale. Pe măsură ce prețurile la combustibil cresc, estimările nu pot ține pasul. Chiar săptămâna trecută, Cornwall Insight a prezis că prețurile din ianuarie vor crește cu 83% față de nivelurile actuale.
Firma de cercetare a declarat că și-a revizuit cifrele din cauza unei creșteri a prețurilor cu ridicata și a unei schimbări în modul în care autoritatea de reglementare din Marea Britanie își calculează plafonul de preț. Dar ar putea exista o ușurare la orizont: Cornwall Insight se așteaptă ca facturile să înceapă să scadă în a doua jumătate a anului 2023.
Facturile la combustibil au început să crească anul trecut, deoarece o criză globală a aprovizionării cu gaze naturale a împins prețurile cu ridicata la niveluri record. Invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie nu a făcut decât să agraveze situația. Factura medie a gospodăriilor din Regatul Unit a crescut deja cu 54% în acest an, exacerbând o criză a costului vieții care i-a forțat pe mulți britanici să aleagă între „încălzire și mâncare”.
În mai, guvernul a anunțat un pachet de sprijin de 15 miliarde de lire sterline, inclusiv o plată de 400 de lire sterline, către 29 de milioane de gospodării din octombrie, pentru a ușura povara facturilor la energie.
Liz Truss, ministrul de externe al Marii Britanii, a propus reducerea taxelor pentru a ajuta oamenii care se luptă cu prețurile umflate ale facturilor, mai degrabă decât ajutor direct. Rivalul ei la postul de premier al Marii Britanii, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, a spus că va fi nevoie de mai mult sprijin.
Locuitorii Marii Britanii au fost îndemnaţi să petreacă sub duş cu un minut mai puţin, pentru a evita deficitul de apă. Potrivit publicaţiei "The Sunday Times", conform planului autorităţilor, fiecare locuitor al Marii Britanii ar trebui să reducă utilizarea apei de la 145 de litri la 110 de litri pe zi până în 2050. O economie de 30 de litri de apă este aproximativ aceeaşi cu şase spălări de toaletă, scrie Rador.
Anterior, presa a anunţat că limitarea utilizării apei în Marea Britanie, pe fondul valului de căldură record, ar putea afecta peste 20 de milioane de oameni. Menţionăm că în iulie au fost înregistrate temperaturi de +40 C în apropierea aeroportului Heathrow din Londra. Ca urmare a acestui fapt, izvorul râului Tamisa a secat şi s-a deplasat, scrie Rador. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu