150 de milioane de cetățeni europeni, cu afecțiuni mintale. Crețu, de la Strasbourg: O mare parte recurg chiar la gestul extrem, cel al sinuciderii

FOTO: Freepik @Drazen Zigic
FOTO: Freepik @Drazen Zigic

Raportul privind sănătatea mintală adoptat de Parlamentul European prezintă cifre îngrijorătoare. Peste 150 de milioane de cetățeni europeni suferă de afecțiuni mintale.

Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat că plenul Parlamentului European a adoptat, marți, Raportul privind sănătatea mintală, iar cifrele arată că aproximativ o treime din populația UE este afectată de bolile mintale. 

”Astăzi a fost adoptat la Strasbourg, în Plenul Parlamentului European, Raportul privind sănătatea mintală, care urmărește să creeze schimbări pozitive în viețile a milioane de cetățeni europeni.

Statisticile arată că afecțiunile mintale afectează peste 150 de milioane de cetățeni europeni și se datorează în principal izolării din pandemie și a condițiilor socio-economice.

Raportul subliniază importanța promovării sănătății mintale, prevenirea afecțiunilor de sănătate mintală și asigurarea accesibilității în ceea ce privește diagnosticarea timpurie, tratamentul și integrarea tuturor persoanelor într-o abordare care să includă în toate politicile aspectele de sănătate mintală. Aceste măsuri sunt absolut vitale pentru a trata nevoile de lungă durată ale cetățenilor europeni.

Concret, diagnosticarea timpurie și accesul la tratamentul potrivit în cazul depresiei sau al oricărei tulburări psihice sunt esențiale pentru a reduce rata sinuciderilor.

Raportul arată ca în ultima perioadă mulți tineri din Uniunea Europeană au fost extrem de afectați și o mare parte recurg chiar la gestul extrem, cel al sinuciderii”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

”Orice persoană care devine mai sensibilă”

De asemenea, europarlamentarul a ținut să își exprime condoleanțele pentru cele două adolescente din Lupeni, care s-au sinucis sâmbătă după-amiază.

”Doresc să-mi exprim sincere condoleanțe pentru cele doua fete de 15 ani, din județul Hunedoara, care din păcate nu se mai află printre noi și sper ca familiile lor să găsescă puterea și sprijinul necesar pentru a depăși această încercare. 

Raportul votat azi atrage atenția asupra faptului că autoritățile naționale trebuie  să acționeze rapid deoarece sănătatea mintală afectează din ce în ce mai grav grupurile vulnerabile ale societății: persoanele defavorizate, femeile, tinerii sau migranții, cât și orice persoană care devine mai sensibilă într-un anumit moment al vieții sale.

FOTO: Facebook @Corina Crețu

Tocmai de aceea, este absolut necesară identificarea unor astfel de grupuri vulnerabile și elaborarea unor politici specifice în domeniul sănătății publice la nivel european.

Crizele sistemice fără precedent pe care le-am traversat și provocările socio-economice generate de acestea afectează și mai mult sănătatea mintală a cetățenilor europeni.

Astfel, prin acest Raport se solicită o Strategie europeană cu obiective clare și bine definite în domeniul sănătății mintale, o finanțare specifică și adecvată , precum și instituirea unui An european al sănătății mintale”, a mai scris europarlamentarul.

România, locul 58 în lume la sinucideri

”România se află pe locul 58 în lume în ceea ce privește rata de suicid și pe locul 126 în ceea ce privește depresia. Anxietatea, depresia și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de boală și suferință în rândul tinerilor. În România, aproximativ 22.000 de copii și tineri trăiesc cu un diagnostic de boală mintală. Tocmai de aceea este necesar ca statul român să investească în asigurarea condițiilor care să prevină anxietatea și depresia, principalele cauze care declanșează afecțiuni mintale.

Din păcate, în România nu există un departament responsabil strict pentru sănătatea mintală în cadrul Ministerului Sănătății, fapt care pune sub presiune profesioniștii din domeniu și reprezintă un pericol pentru pacienți și persoanele cu dizabilități.

Sper ca Raportul adoptat azi în Parlamentul European să reprezinte un semnal de alarmă pentru ameliorarea aspectelor descrise mai sus”, a mai scris europarlamentarul Corina Crețu.

Citește și: Dublă sinucidere la Lupeni. S-a aflat care a fost ultima dorință a fetelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel