O treime dintre angajații români suferă de burnout

foto: Freepik
foto: Freepik

Un număr alarmant de mare al angajaților români se confruntă cu probleme emoționale. Asta arată un sondaj recent al unei cunoscute platforme de recrutare online.

Un sondaj eJobs arată că 7 din 10 participanți, în prezent, se confruntă cu o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional și se află în stare de burnout. Factorul care are un impact imens asupra echilibrului lor psihic se datorează faptului că muncesc prea mult și simt că au intrat într-o zonă de burnout. Aproximativ o treime dintre respondenți au marcat acest răspuns. „Rezultatele sondajului vin să confirme ceea ce și auzim tot mai des în jurul nostru, în context profesional: discuții despre anxietate, epuizare, presiune, deviații comportamentale, colegi nesiguri, deprimați, manageri încărcați cu toate problemele echipei, nervi întinși la maximum, dezechilibre. Sunt, însă, trăiri care nu ar trebui să ne surprindă, după patru ani foarte dificili, marcați de o pandemie, un război, un context economic în cel mai bun caz incert și cine știe câte alte situații particulare, personale, care s-au așezat pe acest fond deloc prielnic”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs România, potrivit stiridetimisoara.ro.

Un alt motiv este că nu câștigă suficient pentru a-și acoperi numeroasele cheltuieli de zi cu zi. Conform rezultatelor sondajului, 20% dintre respondenți nu se simt apreciați la locul de muncă, iar 13% spun că sunt afectați de diverse probleme în viața personală.

Oamenii au fost intervievați și cu privire la stările emoționale pe care le-au resimțit cel mai intens în ultimul an. Mai mult de jumătate (53,4%) au menționat că au trăit cel mai puternic teama că veniturile lor nu vor putea ține pasul cu creșterile de prețuri și că vor avea dificultăți financiare.

De asemenea, 37,6% dintre participanți au exprimat că se simt neînțeleși de către angajator, iar 32% au inclus în această listă frica de a nu-și găsi un nou loc de muncă. Alți 23,3% au menționat că au avut momente în care au simțit că și-au pierdut echilibrul emoțional.

Care sunt semnalele de burnout

Burnout-ul este o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală care apare ca urmare a stresului cronic asociat cu locul de muncă. Iată câteva dintre simptomele comune ale burnout-ului:

Epuizare fizică: Oboseală persistentă și senzație de slăbiciune fizică, chiar și după odihnă adecvată.

Epuizare emoțională: Sentimentul copleșitor de epuizare emoțională, lipsa de energie și o stare generală de negativitate.

Depersonalizare (detașare emoțională): Desensibilizare și dezumanizare față de muncă și față de cei din jur, manifestată printr-o atitudine cinică și negativă față de colegi, clienți sau responsabilitățile de la locul de muncă.

Reducerea performanței profesionale: Scăderea eficienței și productivității în muncă, lipsa satisfacției și realizărilor în plan profesional.

Dificultăți de concentrare și atenție: Dificultatea de a se concentra asupra sarcinilor de lucru, pierderea interesului pentru sarcini care erau cândva importante.

Insomnie sau alte tulburări de somn: Dificultatea de a adormi, somn neliniștit sau trezirea în timpul nopții și dificultatea de a adormi din nou.

Simptome fizice: Apariția durerilor de cap, durerilor musculare, probleme digestive și altele, fără o cauză medicală evidentă.

Izolare socială: Tendința de a se retrage și de a evita interacțiunile sociale, inclusiv cu prietenii și familia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel