O treime dintre spanioli spun că țara lor are prea mulți turiști străini

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sondajul YouGov din Europa sugerează că majoritatea țărilor simpatizează cu protestele împotriva turismului excesiv

O treime dintre persoanele din Spania spun că zona lor locală are acum prea mulți vizitatori internaționali, conform unui sondaj la nivel european, care a constatat că majoritatea oamenilor din Europa sunt solidari cu protestele împotriva supraturismului și susțin măsurile pentru a-l combate.

Sondajul realizat de YouGov vine după o vară de demonstrații și avertismente urgente privind impactul turismului de masă, de la Santorini până la Insulele Canare, de la Cinque Terre până la Amsterdam.

Sondajele realizate în Danemarca, Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia și Marea Britanie au arătat că Spania este țara care resimte cel mai puternic acest fenomen, 32% dintre respondenți afirmând că în zona lor sunt prea mulți călători străini.

Acest procent a crescut la 48% în Catalonia, regiunea care include Barcelona, unde cei 1,6 milioane de locuitori primesc aproximativ 32 de milioane de vizitatori anual. Un editorialist local a spus luna trecută: „Orașul meu mi-a fost furat și nu-l voi recupera.”

Spania a fost, de asemenea, țara în care respondenții aveau cel mai probabil o părere negativă despre turiștii internaționali

Cu 28%, Spania a fost, de asemenea, țara în care respondenții aveau cel mai probabil o părere negativă despre turiștii internaționali. Ambele procente au fost semnificativ mai mari decât în alte părți, deși minorități din unele țări au împărtășit aceleași opinii.

În Franța, 18% dintre persoanele chestionate au spus că sunt prea mulți turiști internaționali în zona în care locuiesc, iar 16% au declarat că au o părere negativă despre vizitatorii străini. Procentajele corespunzătoare în Italia au fost de 16% și 11%, iar în Germania de 13% și 14%.

De asemenea, spaniolii s-au arătat mai nemulțumiți decât alții în ceea ce privește sectorul pentru vacanțe pe termen scurt, care este acuzat pe scară largă că scoate locuințe de pe piața rezidențială locală și crește chiriile la un nivel pe care mulți locuitori nu și-l mai permit.

Guvernul Spaniei a anunțat în luna iulie măsuri împotriva închirierilor de locuințe pentru vacanțe pe termen scurt, angajându-se să verifice dacă ofertele de pe platforme precum Airbnb și Booking.com au licențe, în timp ce consiliul orașului Barcelona intenționează să interzică toate apartamentele de vacanță până în 2029.

Sondajul a arătat că peste o treime dintre spanioli (37%) consideră că sectorul închirierilor locuințelor de vacanță aduce mai multe dezavantaje decât beneficii, iar 45% au declarat că au o părere negativă despre acest lucru, o opinie împărtășită de minorități semnificative în alte țări.

În Marea Britanie, 33% aveau o opinie nefavorabilă despre acest sector, urmat de 30% în Italia, 28% în Franța, 24% în Danemarca și 21% în Germania. Opiniile despre industria hotelieră erau în mare parte favorabile în toate țările chestionate, situându-se între 69% și 73%.

Cel puțin jumătate (50-62%) dintre respondenții din fiecare țară au spus că ar sprijini și limitarea numărului de turiști care pot accesa orașe sau destinații populare

Franța (47%) și Germania (45%) au avut cele mai puternice opinii negative despre un alt sector controversat, industria croazierelor, în timp ce în Spania (20%) și Italia (19%), unde Barcelona și Veneția au luat măsuri pentru a descuraja navele de croazieră, au opiniile mai puțin nefavorabile.

Europenii, în general, au susținut preocupările militanților împotriva supraturismului, cu majorități semnificative în fiecare țară unde au declarat că au „foarte multă” sau „destul de multă” simpatie față de locuitorii din destinațiile turistice populare care protestau.

Cel mai mare nivel de susținere a fost din nou în Spania, cu 66%, urmată de Franța, Germania și Suedia (toate cu 65%), apoi Danemarca (63%), Marea Britanie (57%) și Italia (53%). În ceea ce privește reacțiile autorităților, sondajul a arătat, de asemenea, o susținere largă din partea publicului.

Controlarea numărului de turiști reprezintă un echilibru dificil pentru autoritățile naționale, municipale și locale, fiind necesare compromisuri între veniturile și locurile de muncă esențiale generate de vizitatorii internaționali și calitatea vieții locuitorilor.

Orașe precum Amsterdam, Paris, Sevilla și Veneția, atracții turistice de top precum Hagia Sofia din Istanbul și Acropola din Atena, precum și locuri de frumusețe naturală, cum ar fi Calanques din Marsilia, au adoptat măsuri recente pentru a reduce supraturismul.

Strategiile includ reglementarea sau reducerea numărului de vizitatori prin majorarea taxelor turistice, introducerea taxelor de intrare, a sistemelor de programare pe intervale orare sau a rezervărilor în avans, ori lansarea campaniilor de informare în masă pentru a reduce numărul de vizitatori.

Cea mai populară măsură, susținută de majorități între 57% și 76% în toate țările sondajului, a fost cerința de a rezerva în avans accesul la obiective turistice populare, o politică adoptată la atracții precum Colosseumul din Roma și Luvru din Paris.

Cel puțin jumătate (50-62%) dintre respondenții din fiecare țară au spus că ar sprijini și limitarea numărului de turiști care pot accesa orașe sau destinații populare, o măsură introdusă la Acropola din Atena și pe o mică insulă din Bretania.

Respondenții din toate cele șapte țări s-au declarat, de asemenea, în favoarea interzicerii construcției de noi hoteluri în orașele turistice (între 46% și 58%), o măsură pe care Amsterdam a anunțat-o la începutul acestui an, spunând că „trebuie să mențină orașul locuibil”.

Mai puțin populare, dar totuși susținute de mulți în unele țări, au fost taxele „pentru turiști” pentru a intra în orașe supraaglomerate; interzicerea închirierii de locuințe rezidențiale ca spații de cazare pentru vacanțe; și interzicerea vizitatorilor care nu stau cel puțin o noapte.

„Nivelurile ridicate de turiști internaționali au fost o provocare persistentă pentru orașele din întreaga Europă”, a spus Eva Satkute Stewart, șefa globală de călătorii și turism la YouGov, cu probleme „deosebit de acute în Spania, așa cum reflectă și datele noastre”.

Supraturismul a generat îngrijorări legate de creșterea costurilor de trai, a prețurilor locuințelor și de erodarea identității culturale, a spus Stewart, „deși localnicii recunosc și beneficiile, cum ar fi crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea infrastructurii”.

Ea a adăugat că, din ce în ce mai mult, locuitorii orașelor mari cer reglementări mai stricte privind locuințele turistice, în timp ce orașele de dimensiuni medii promovează turismul în afara sezonului, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel