O turistă din Cehia, salvată de la moarte sigură, în Munții Piatra Craiului. "Am ajuns în Rai?"

Foto: Facebook Serviciul Public Local Salvamont Zārnești
Foto: Facebook Serviciul Public Local Salvamont Zārnești

O turistă din Cehia a fost la un pas de moarte pe un versant din Piatra Craiului.

Salvamontiștii din Zărnești au salvat o turistă din Cehia de pe un versant periculos din munții Piatra Craiului. Tânăra, care era îmbrăcată cu cizme de piele, colanți, un hanorac subțire, iar pe umăr purta poșetă, a pornit joi dimineața din Zărnești către Cabana Curmătura și, mai apoi, spre Vârful Turnu de pe creasta Pietrei Craiului. Nu avea nici mănuși, căciulă sau lanternă, iar bateria telefonului era aproape descărcată.

"Joi, 8 februarie 2024, în jurul orelor 18.30, Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, primește solicitare prin apel de urgență 112, pentru a interveni cât se poate de prompt într-un nou caz halucinant.

Cum a fost găsită turista

Din nou o persoană de sex feminin, de data aceasta din Cehia, fără niciun element de echipament montan adecvat iernii, cu 10℅ baterie la telefon, ajunge singură, pe timp de noapte, aproape de vârful Turnu( alt.1923m), pe Padina Hotarului. O nouă intervenție foarte dură, desfășurată contra cronometru, având în vedere situația persoanei, aflată la limita supraviețuirii, în condiții de iarnă. O echipă de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, foști sportivi, au găsit victima după mai bine de 2 ore, în stare de somnolență (aflată în hipotermie).

S-a aplicat protocolul impus de caz, astfel încât starea victimei să nu se agraveze (schimbarea hainelor ude, lichide calde), în urma căruia acțiunea a fost ținută sub control, iar după câteva ore, victima a reușit, cu sprijinul nostru, sa se mobilizeze și să ajungă în orașul Zărnești pe propriile picioare.

Ps: Salutăm cu apreciere prezența unui viitor salvator montan, din cadrul Salvamont - Salvaspeo Mehedinți, care a dorit sā ne însoțească la acțiune, pentru a învăța tainele acestei meserii nobile.

Acesta se află, alături de noi într-un modul de pregătire realizat prin Centrul de Formare Profesională Salvamont Zărnești. Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadă și recomandăm încă o dată prudență în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnă și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Serviciului Public Local Salvamont Zărnești.

"Sunt moartă? Am ajuns în rai?", acestea au fost primele cuvinte rostite de turistă către salvamontiștii care au găsit-o, potrivit Pro TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel