O variantă a bolii limbii albastre la animale a fost descoperită în Olanda: De ce nu poate fi combătută

foto: Freepik
foto: Freepik

Autoritățile din Olanda au identificat o variantă a bolii limbii albastre, BTV12, la animale domestice, pentru care nu există vaccin. Cazurile au fost descoperite la o oaie și la o vacă cu vițelul său, iar Ministerul Agriculturii a anunțat că varianta a fost raportată anterior doar în afara Europei. Vaccinurile pentru această tulpină nu sunt disponibile momentan.

Autoritățile sanitar-veterinare din Olanda au detectat o nouă variantă a bolii limbii albastre, BTV12, în două ferme din centrul țării. Descoperirea, făcută joi, include cazuri la o oaie și la o vacă cu vițelul său. Varianta BTV12 a fost observată anterior doar în afara Europei, iar acesta este primul caz raportat în Olanda.

Boala limbii albastre poate fi fatală pentru rumegătoarele domestice, precum oile, vitele și caprele. În Europa, o altă variantă, BTV3, circulă de anul trecut, determinând lansarea de campanii de vaccinare în Franța și Olanda. Ministerul Agriculturii a menționat că este prematur să se stabilească dacă este nevoie de un vaccin nou, dar au informat deja producătorii de vaccinuri despre această situație.

BTV12 este o variantă a virusului bolii limbii albastre (Bluetongue virus), care afectează în special rumegătoarele. Această boală virală este transmisă prin înțepătura țânțarilor din genul Culicoides, care sunt vectorii principali.

Virusul nu se transmite direct de la un animal la altul, ci prin înțepăturile acestor insecte, ce transportă virusul de la animalele infectate la cele sănătoase. Bluetongue poate provoca febră, inflamație, leziuni orale și uneori chiar moarte, în special la oi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel