Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a adresat vineri un apel la calm către locuitorii din staţiunea Băile Tuşnad afectaţi de numeroasele atacuri ale urşilor.
Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a adresat vineri un apel la calm către locuitorii din staţiunea Băile Tuşnad, afectaţi de numeroasele atacuri ale urşilor şi le-a recomandat acestora să ia măsuri de prevenire şi să apeleze numărul de urgenţă 112, dacă au nevoie de ajutor.
"În ceea ce priveşte situaţia gravă din oraşul Băile Tuşnad, fac un apel la populaţie la calm şi la luarea tuturor măsurilor preventive comunicate de autorităţi la o eventuală întâlnire cu un urs, inclusiv apelarea numărului de urgenţă 112, la fel cum fac un apel la cei care în această perioadă cutreieră pădurile, în habitatul natural al urşilor, în căutarea ciupercilor şi a fructelor de pădure, să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele unde se cunosc a fi familii de urşi. Mai mult decât atât, gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, în primul rând morală, să sprijine autorităţile în soluţionarea conflictului om-animal (carnivor mare)", se arată în punctul de vedere transmis presei de prefectul Harghitei.
Ce soluţii vede prefectul
În documentul menţionat, Jean-Adrian Andrei punctează faptul că "problematica gestionării situaţiei urşilor impune de ani de buni extragerea surplusului populaţional al ursului, prin acţiuni specifice de vânătoare, în zonele de management durabil, şi anume, în habitatele naturale unde efectivele estimate şi densităţile populaţiei de urs sunt mai mari decât efectivele optime".
Prefectul spune că aplicarea acestei măsuri ar putea fi realizată anual, în cadrul sezoanelor de vânătoare stabilite în mod legal şi a fost propusă de Ministerul Mediului, dar societatea civilă s-a opus vehement, "atrăgând atenţia că se dă liber la vânătoarea pentru trofee, deşi ursul este o specie protejată".
Drept urmare, spune Jean-Adrian Andrei, "actualmente se pot lua doar măsurile în conformitate cu prevederile legale actuale, recoltarea sau capturarea exemplarelor de urs făcându-se numai cu acordul autorităţilor publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia biodiversitate, cu notificarea prealabilă şi punctul de vedere al agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu".
Petiţie semnată de localnici din Băile Tuşnad
Aproximativ 50 de localnici din Băile Tuşnad au semnat joi o petiţie adresată ministrului Mediului în care îi cer să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai este garantat dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă. Oamenii consideră că se impune relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News