Oameni de știință din Rusia, închiși pe bandă rulantă. Actualul președinte al Academiei Ruse de Științe și-a retras candidatura pentru un nou mandat

Actualul președintele Academiei Ruse de Științe (RAS) Alexander Sergeev a decis în ultimul moment să-și retragă candidatura pentru un nou mandat, scrie TASS, citând mai multe surse din anturajul său.

Potrivit interlocutorilor agenției, Sergheev își va anunța oficial decizia în cadrul Adunării Generale din 19 septembrie, când candidații vor trebui să-și depună programele. El a decis să refuze realegerea „literalmente în ultimele două zile”, a declarat Ivan Shcherbakov, academician-secretar al Departamentului de Științe Fizice al Academiei Ruse de Științe. Sursa a declarat într-un e-mail că aceasta a fost o „măsură forțată”.

Pe lângă Sergheev, în vârstă de 67 de ani, Gennady Krasnikov, în vârstă de 64 de ani, director general al Institutului de Cercetare în Electronică Moleculară, și Dmitri Markovich, în vârstă de 60 de ani, director al Institutului de Fizică Termică al Filialei Siberiei a Academiei Ruse de Științe, își mai anunțaseră candidatura pentru postul de șef al Academiei Ruse de Științe. Votul secret va avea loc pe 20 septembrie, scrie The Moscow Times.

Alegerea șefului Academiei Ruse de Științe va avea loc după un val de arestări în rândul oamenilor de știință suspectați de „trădare”. În vara anului 2022, trei dosare penale au fost inițiate împotriva oamenilor de știință din Novosibirsk, care au fost suspectați de oamenii legii că au transferat secrete de stat în China.

În iunie, Dmitry Kolker, doctor în științe fizice și matematice, șeful Laboratorului de tehnologii optice cuantice în rândul Facultății de Fizică a Universității de Stat din Novosibirsk, a fost arestat. În iulie, Anatoly Maslov, cercetător la Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată din Filiala Siberiană a Academiei Ruse de Științe, a fost arestat. La începutul lunii august, directorul Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată, Alexander Shiplyuk, a fost arestat, la rândul lui.

Pe fondul înfrângerilor ruse din Ucraina, omul lui Putin se deplasează în China

Secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse Nikolai Patruşev va avea consultări legate de securitate şi întâlniri în timpul unei vizite de două zile în China începând de duminică, a anunţat Ministerul de Externe chinez, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Patruşev va participa printre altele la cea de-a 17-a rundă a consultărilor strategice de securitate China-Rusia în timpul vizitei sale, a declarat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său duminică.

Întâlnirile intervin după ce preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au avut discuţii în format tete-a-tete joi în Uzbekistan, primele de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Războiul Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni şi a împins economia mondială în ape necunoscute cu creşterea preţurilor la alimente şi energie pe fondul celei mai mari confruntări dintre Moscova şi Occident de la Războiul Rece, notează Reuters.

China s-a abţinut să condamne operaţiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească "invazie", în timp ce Kremlinul consideră războiul drept "operaţiune militară specială".

În fața eșecurilor ruse din Ucraina, toți ochii sunt pe China. Frunzulică: China nu va permite ca Rusia să fie înfrântă decisiv

Federația Rusă se află într-un moment dificil în războiul din Ucraina. La aproape 7 luni de la invadarea brutală și neprovocată a Ucrainei, forțele ruse au pierdut inițiativa militară și se retrag în masă din regiuni strategice.

În prezent cea mai dificilă situație pentru Rusia e în regiunea Harkov, unde ca urmarea a contraofensivei ucrainene a fost nevoită să se retragă din orașe strategice precum Izium sau Kupiank, pe care le-au cucerit la începutul invaziei după asedii îndelungate și cu pierderi uriașe financiare și umane.

În acest context toți ochii sunt pe China și pe cum se va poziționa marea putere care încearcă să facă un joc echilibrat, în sensul în care își manifestă sprijinul pentru Rusia, dar nu dorește să-și pericliteze relațiile economice cu lumea liberă occidentală. 

Subiectul a fost abordat și în cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” difuzată săptămânal de www.DefenseRomania.ro. 

Doru Frunzulică, președinte al Asociaţiei George C. Marshall în România, fost europarlamentar și fost secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, a analizat întrevederea dintre președinții Xi Jinping și Vladimir Putin în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Acesta spune că pentru China o înfrângere rusă în Ucraina ar fi o problemă, dar chinezii au o strategie pe termen lung prin care doresc să depășească SUA. Doru Frunzulică arată însă că relația economică dintre Occident și China e extrem de strânsă și interdependentă.

„Vă aduceți aminte că înainte de începerea invaziei au fost Jocurile Olimpice și s-au întâlnit declarând un „parteneriat fără limite” între China și Federația Rusă. Cred că și pentru China ar fi o problemă dacă Rusia va fi înfrântă în acest război. Probabil vor apărarea în perioada următoare mișcări strategice pe această tablă de șah deoarece nu cred că China va permite ca Rusia să fie înfrântă într-un mod decisiv.

China își urmărește propriul interes mereu, ei au o strategie pe termen foarte lung de timp. Obiectivul lor e clar, doresc să ajungă la o hegemonie în care să detroneze Statele Unite ale Americii, iar acest lucru e un pericol. În același timp China e foarte legată de SUA și UE mai ales prin comerț și investiții. Peste 70% din produsele lor merg spre UE și SUA”, a precizat Doru Frunzulică, care a adăugat că ar fi dezastruos pentru toată lumea dacă s-ar ajunge la sancțiuni între Occident și China în cazul în care Beijingul s-ar implica în războiul din Ucraina și ar ajuta militar Rusia.

„E o interdependență între China și statele UE, dar chiar și cu SUA. Iar China e într-un progres extraordinar din punct de vedere tehnologic. Marea bătălie pentru dominația tehnologică se va purta până în 2030 între China și SUA pe trei componente: Microcipuri, tehnologie 5G și inteligență artificială”, a conchis Doru Frunzulică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel