Oamenii au populat America de Nord cu mult înainte de perioada estimată de oamenii de știință. Rasa umană a populat lumea cu zeci de mii de ani în urmă

Pixabay
Pixabay

Cele mai vechi artefacte preistorice găsite pe continentul Americii datează din urmă cu 30.000 de ani, dovedind existența oamenilor cu mult înainte de estimările precedente. 

Peștera Coxcatlan este orientată spre nord și prezintă un mediu uscat. Amplasamentul natural este așezat în valea Tehuacan, fiind încadrat de porțiuni alunecoase cu aluviuni din zona Sierra Madre Oriental. Peștera se află la câțiva metri deasupra nivelului câmpiei și are o deschidere de 8 metri, cu o adâncime de 30 de metri, scrie Sci-News

În cei 4 metri excavați de arheologi s-au descoperit la nivelul solului 28 de nivele stratigrafice sau zone de locuitși 42 de episoade ocupaționale mai puțin evidente. Arealele au fost ocupate de oameni care nu au produs sau folosit ceramică, perioadă cunoscută ca perioada preceramică, fiind astfel identificate cele mai timpurii așezări umane din zonă. 

Descoperirile au fost separate în 4 etape culturale și anume etapele Ajuereado, El Riego, Coxcatlan și Abejas. Diferențierile au fost făcute în funcție de schimbările din tehnologia uneltelor de piatră, de modurile diferite în care au fost împletite coșurile sau au fost țesute ștergare, dar și după modelele de așezări care au evoluat în timp. Cea mai timpurie dovadă a unei așezări omenești a apărut în etapa Ajuereado. 

Dezbaterea arheologilor închisă de un studiu al agriculturii

„Chiar dacă studiile precedente nu au datat obiectele din Coxcatlan, nu ne-am așteptat la vârste atât de înaintate”, a declarat profesorul Andrew Somerville, cercetător în cadrul Departamentului de limbi universale și culturi de la Universitatea de stat din Iowa. 

„Descoperirile susțin dezbaterea asupra unei teorii bine-înrădăcinate conform căreia primii oameni care au trecut podul Bering spre americi au fost acum 13.000 de ani. Nu încercam să atingem niciun punct al acestei dezbateri și nici nu căutam indicii ale unei vechimi așa de mare. Încercam doar să așezăm studiul agriculturii într-un fir cronologic mai exact. Am fost surprinși să descoperim aceste date atât de vechi pe fundul peșterii, iar acest lucru ne indică că ar trebui să aruncăm o privire mai îndeaproape la artefactele descoperite la acele nivele”, a mai spus Somerville. 

Descoperirile le oferă cercetătorilor o mai bună înțelegere a evenimentelor ce au avut loc în acea zonă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel