Analistul economic Adrian Negrescu a explicat de ce creşterea PIB-ului României nu este, neapărat, o veste bună, dar a lansat şi un avertisment cu privire la inflaţie.
Publicitate
"Dle Negrescu, vedem pe o parte că tot creşte PIB-ul, dar o duc românii mai bine cu adevărat?", a întrebat Alex Vlădescu.
"Ei, cu siguranţă nu. Şi se vede acest lucru din modul în care se fac cumpărăturile în magazine. Oamenii cumpără din ce în ce mai puţin, pentru că preţurile sunt foarte mari. Singura veste bună legată de vânzările online este că toate sunt fiscalizate. E un lucru pozitiv că românii se duc din ce în ce mai mult spre zona de online.
Legat de evoluţia PIB şi de acest PIB foarte mare pe care îl avem, am depăşit Ungaria, văd că sunt planuri ambiţioase, să nu uităm că acest PIB este umflat de inflaţie, de creşterile de preţuri de anul trecut şi de anul acesta, care sunt printre cele mai mari din regiune. Bineînţeles, aşa se umflă rezultatul final, dar pe de altă parte este accentuată starea de sărăcie a economiei şi de vulnerabilitate a populaţiei", a declarat Adrian Negrescu, analist economic, la D'Economic News.
"Apropo de inflaţie, unde suntem în acest moment? Am văzut că a mai scăzut în statistici, dar Eurostat vine cu alte date şi spune că România are cea mai mare rată a inflaţiei din UE, după Ungaria", a intervenit Alex Vlădescu.
"Noi, în statisticile INS, suntem pe la 8,8%. Dar dacă te uiţi la tendinţa de creştere a preţurilor, mai ales în sectorul alimentar, vedem o creştere de 10% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Asta arată că creşterile de preţuri continuă, nu suntem pe niciun platou. Dimpotrivă, BNR ne spune că s-ar putea ca inflaţia să revină pe creştere în perioada următoare. Pentru că, să nu uităm, va intra în vigoare această lege a austerităţii, care vizează creşteri de taxe. Taxele crescute le vom găsi în preţurile tuturor produselor şi serviciilor pe care le cumpărăm. Pentru că companiile, pentru a reuşi să facă rost de bani pentru a plăti taxele, vor scumpi produsele. Se va crea un val de inflaţie ale cărui consecinţe le vom resimţi din luna decembrie sau ianuarie cu vârf şi îndesat.
Să nu uităm că şi preţul petrolului creşte, azi era la 93 de dolari barilor, o creştere semnificativă faţă de acum două săptămâni când era pe la 80 şi ceva. Gazele s-au scumpit cu peste 50% pe fondul temerilor investitorilor şi incertitudinilor din piaţă. Se adună nori negri la adresa economiei reale, iar multe companii din piaţă privesc cu incertitudine ce se întâmplă, atât din punct de vedere fiscal cât mai ales din punct de vedere al dinamicii business-ului.
Se anunţă nori negri şi pentru micile companii, pentru PFA-uri, dar şi pentru marile companii, unde taxa de 1% pe cifra de afaceri va duce la o sedimentare a marilor companii prezente în România, ca să evite creşterea de taxe. E un mediu volatil economic, în care va fi greu să te descurci. Mai cu seamă că nici din perspectiva creditării nu sunt veşti bune. BNR ne-a anunţat că aceste dobânzi uriaşe din piaţă le vom plăti cu vârf şi îndesat cel puţin un an de acum încolo. Dacă taxele vor fi puse în vigoare, şi vor fi creşteri de preţuri la energie, gaze, carburanţi, ne aşteptăm ca inflaţia să revină la peste 10% în finalul lunii decembrie sau ianuarie", a mai declarat Adrian Negrescu.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu